Регион Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ! Ускоро шаљемо помоћ у ову државу: Ево о чему је реч

Председник Вучић и премијерка Брнабић састали су се данас са чланом Председништва БиХ Додиком и председницом Републике Српске Цвијановић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

11.17 – Обраћање јавности

Председник Србије је поздравио делегацију БиХ и рекао је да су анализирали све наше заједничке пројекте што се економије тиче и да ће Србија упутити додатну помоћ РС.

– Разговарали смо о многим важним темама, о свим аспектима односа и сарадње Србије и Српске. Анализирали смо све пројекте и пре краја године упутићемо додатну финанаисјку подршку РС. О износу новца јавност ће бити обавештена – рекао је Вучић.

– Желимо да људи који живе у РС сачувају своја огњишта, оно што су им оставили прадедови, дедови и очеви.

– Разговарали смо о једној о најзначајнијих тема, као што је аеродром у Требињу. Први авион ће полетети до марта 2022. године, а ми ћемо се потрудити да то буде и брже. Направићемо интересантне планове за требињски аеродром. Верујем да ћемо имати подршку РС – рекао је Вучић.

– Оно што је такође важно је да разматрамо и опцију учешћа у реконструкцији и реновирању аеродрома у Бањалуци, али о томе ћемо тек причати – рекао је Вучић.

Како каже, то нису мала улагања, али додаје да верује да ће пројекат бити исплатив и од великог интереса за Србију, као и народ у Херцеговори и Црној Гори.

– Такође је важно, разматрамо и опцију учешћа у реконструкцији аеродрома у Бањалуци, али о томе ћемо тек причати – рекао је Вучић.

Додаје да ће се формирати заједничка индустријска зона са РС, где би требало заједно да радимо на деоници аутопута од 18 километара.

– Разговарали смо и о подршци младима у пољопривредној производњи, као и примарној пољопривредној производњи – рекао је Вучић.

Како каже, такође је важно да предузећа којима управља Србија имају право на различитим тендерима на нивоу БиХ.

– Причали смо и о образовању. Ићи ћемо на уједначавање школског програма, буквара, као и у заједничким екскурзијама – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће органозивати заједничка такмичења ученика Србије и Српске

– Разговарали смо о папирима које сам добио. Став Србије је апсолутно поштовање Дејтонског споразума. Очување мира и стабилности је од пресудног значаја за Републику Србију, сигуран сам и за Републику Српску.

– Морамо да поштујемо споразуме које смо потписали, то је оно што нам гарантује да ћемо бити поштовани и то је оно што нам гарантује сигурност – рекао је председник.

– Данас смо донели одлуку да ћемо имати један заједнички празник. То би био дан када је пробијен Солунски фронт, 15. септембар.

10.06 – Почео састанак

Председник Србије Александар Вучић и председница Владе Србије Ана Брнабић састали су се данас са представницима Републике Српске, српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, председницом РС Жељком Цвијановић и премијером Радованом Вишковићем.

Вучић и Брнабић срдачно су дочекали пријатеље из РС испред зграде Председништва на Андрићевом венцу, где је састанак почео нешто после 10 сати.

Након разговора планиране су изјаве за медије.

Вучић добио “одређене папире“ из Бањалуке
Председник Србије раније је изјавио да је реч о узвратној посети државног врха Српске, после његове недавне посете Бањалуци, а извесно је да ће се на Андрићевом венцу разговарати о документу којим Бањалука жели да скрене пажњу на двоструке стандарде међународне заједнице када је реч о РС и КиМ.

Вучић је раније потврдио да је добио “одређене папире“ из Бањалуке, али није желео да прецизније говори о њиховом садржају, док су у Бањалуци изричити да се у документу не третира питање Косова, већ Републике Српске и указује на антидејтонско понашање високог представника међународне заједнице у БиХ.

Додик је казао да су то учинили како би Вучићу предочили како западне земље Републици Српској одузимају права што је, како је навео, потпуно обрнути процес од оног који је виђен на примеру КиМ.

У документима, које је у два наврата усвојила Народна скупштина РС, инстистира се на поштовању Дејтонског споразума, указује на кршење Устава БиХ и тражи одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

Иначе, слање докумената у Београд у Странци демократске акције (СДА) и најављене разговоре у Београду протумачили су као наставак агресије на БиХ и координисано деловање председника Србије са државним врхом Републике Српске и повезивање статуса КиМ са Српском пред наставак преговора Београда и Приштине.

С друге стране, аналитичари у таквом тумачењу не виде оправданост и сматрају да је питање КиМ “само за себе“, као и да Дејтонски мировни споразум функционише од потписивања и да су јасни његови критеријуми.

Истовремено виде потребу Републике Српске да говори о документима и њена очекивања да ће се на дневном реду пред међународном заједницом ускоро наћи питање будућности Федерације посебно после изјава појединих међународних званичника да би требало променити Устав БиХ и изворни Дејтон у прилог јачања институција БиХ.

Једна од тема састанка биће и реализација важних инфраструктурних пројеката попут најављене изградње аеродрома у Требињу за који би у наредним недељама, према најавама министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, требало да буде донета одлука о локацији за изградњу.

Извор: Тањуг