Србија

АЛБАНЦИ ИЗНЕНАДИЛИ СВЕ! Ово ће бити тема разговора Београда и Приштине у Вашингтону

Фото: Јутјуб

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да ће се на састанку делегација Београда и Приштине у Белој кући разговарати о великим инфраструктурним пројектима, али није искључио могућност да се разговара и о другим темама.

Додао је да је поводом тих пројеката припремљена листа са којом ће „ступити у дијалог“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наш договор за овај састанак био је да разговарамо о великим инфраструктурним пројектима који интегришу економије Косова и Србије – рекао је Хоти за приштинску телевизију Т7.

Хоти је навео да је важно дотакнути све теме на састанку делегација Косова и Србије у Вашингтону 4. септембра и поново истакао „узајамно признавање две земље, а затим и нормализацију односа“.

– У државном је интересу да отворимо све теме и да закључимо поглавље о нормализацији односа са Србијом. Оптужују ме да нисам рекао ништа ново. Али већ три месеца говорим једно. Треба одржавати међународно партнерство – истакао је Хоти, преноси Косово онлајн.

Он је подсетио да је Приштина изашла са својом платформом која је представљена свима.

– То значи узајамно признавање две земље, а затим и нормализација односа. Инсистирају да будем креативан. Овде нема креативности – рекао је Хоти.

Навео је да се питања која су на чекању, као што су, како је навео, ратна одштета, обавезе које се тичу људских права и питања несталих особа „могу решити између две независне државе на основу међународних конвенција“”.

Поручио је да ће се након постизања економских споразума у Белој кући у Вашингтону, остатак дијалога наставити у Бриселу.

– Постоји координација између Европе и Америке. Дакле, део дијалога о економским споразумима завршава се у Белој кући, док се остатак наставља у Европи уз подршку Француске и Немачке – нагласио је Хоти.

Извор: Блиц.рс