Свет Србија

АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА ШОКИРАО СРБИЈУ! Постоје два разлога зашто досад нисмо признали Косово

Вилан тврди да ће његова земља имати пуно уважавање за ставове Србије

Нови амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је да Израел технички још није признао лажну државу Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Процедуре нису готове, није било сусрета међу званичницима, дипломатске ноте нису размењене, али то не значи да процес није у току нити да се може преокренути – рекао је Вилан.

На питање зашто је Израел променио мишљење о независности Косова, после 12 година одбијања да га призна, Вилан је рекао да постоје два разлога због којих је признање Косова било проблем – први је што би признање таквог унилатералног потеза могло да иде у прилог Палестинцима, а други је однос са Србијом.

Он је оценио да је у односима Београда и Приштине забележен напредак.

– Разумео сам изјаве председника (Александра) Вучића и оно што је мени рекао. Покушаћемо да радимо уз максимално уважавање Србије. Неке ствари је председник Вучић рекао директно премијеру (Бењамину) Нетанијахуу – навео је Вилан.

На питање да ли је са председником Вучићем разговарао о пребацивању амбасаде Србије у Јерусалим, Вилан је одговорио да није разговарано о детаљима.

– Израел је захвалан господину Вучићу на ономе што је урадио за наше односе и за његову одлуку, донету пре вашингтонског самита, да Србија отвори привредну канцеларију у Јерусалиму, што је важан не само економски него и политички потез за обе земље – рекао је Вилан.

На питање да је председник Вучић почетком године најавио да ће Србија купити оружје од Израела, Вилан је рекао да поздравља такву сарадњу, али да нема податак о каквом оружју је разговарано.

Извор: Еспресо.рс/Политика