Свет Србија

Американци одбрусили Албанцима: Протерали сте стотине хиљада Срба и убили на стотине њих

Фото: Јутјуб

Сајт „Vašington Examiner“ објавио је вест о нормализацији односа Србије и Косова као нешто што је било незамисливо, а што је успела да уради администрација председника САД Доналда Трампа.

Председник Трамп и његов противкандидат на изборима Џо Бајден далеко су удаљени од спољне политике, а у петак је једна од њихових највећих разлика заузела централно место.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Двадесет и једну годину након што је Бајден предводио напоре Била Клинтона да бомбардује Београд, Трампова администрација постигла је незамисливо – нормализацију односа између Србије и Косова.

Споразум се уклапа са најважнијим дипломатским напорима, од којих је један мисија Ричарда Гренела да донесе мир на Балкану.

У тексту који доноси „Vašington Examiner“ наводи се историјат косовског проблема и примећује да је после “ослобођења”, Косово протерало стотине хиљада Срба и косовских мањина и убило стотине.

Помиње се и мартовски погром над Србима 2004. када је расељено на хиљаде, спаљено на стотине домова и православних цркава.

“Данас Косово има најмлађу европску популацију и највећу стопу незапослености. Три од пет косовских становника су незапослена, људи су и даље етнички раслојени, а мањине терорисане”, наводи се у тексту.

Подсећа се на увођење таксе на српску робу од 100 одсто и трговински рат са Србијом.

Подсећа се да се 1999. године Трамп одлучно успротивио кампањи бомбардовања тадашње СРЈ, ада је данас његова администрација убрала плод једногодишњег напора да поништи штету коју су тада учинили Клинтонови и Бајден.

Трампов историјски договор не само да осигурава обострани интерес за мир, већ и обе државе ставља на корак ближе заједничком дугорочном циљу пријема у Европску унију, наводи између осталог „Vašington Examiner“.

Извор: Vašington Examiner/Косово онлине