Регион Свет

Авдулах Хоти потврдио: После потписивања СПОРАЗУМА, Трамп ме одвео у собу и рекао ОВО!

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изјавио је вечерас да споразум потписан у Вашингтону не руши територијални интегритет Косова и да су САД гарант.

„На споразум треба гледати као на корак ка постизању коначног споразума. Интегритет и суверенитет нису нарушени,“ истакао је Хоти за косовски јавни сервис РТК.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је, међутим, да захтев приштинске делегације за узајамно признавање остаје.

„Наш стални захтев на сваком састанку јесте да дијалог затворимо признањем. Трампова администрација тражила је економске договоре. Трампова посвећеност том циљу не може постати јаснија, када ме је одмах након споразума, 20 минута касније, одвео у канцеларију и потврдио признање које смо добили од Израела“, поручио је Хоти.

Како преноси Косово онлајн, косовски премијер је такође најавио да је у Вашингтону разговарао са Габријелом ди Белом, шефом мисије која покрива Приштину у Међународном монетарном фонду (МФФ), што је описао као веома значајно.

Према његовим речима, за две недеље министар финансија Хикмете Бајрами ће посетити ММФ и Светску банку у Вашингтону како би разговарали о подршци Приштини ове две важне финансијске институције.

„Оријентација владе је покретање програма сарадње са ММФ-ом ради надгледања реформе и унапређења пензијских и социјалних давања, као и бољег управљања јавним дугом,“ истакао је Хоти.

Како је навео, тај програм са ММФ-ом осигурава кредибилитет макро-фискалног управљања косовске владе јавним расходима у међународним оквирима.

„Програм омогућава подршку за обезбеђивање финансирања од Светске банке, ЕБРД-а, ЕИБ-а и других финансијских институција за инфраструктурне, енергетске пројекте и у водама које су део владиног развојног програма и економског опоравка,“ поручио је Хоти.

Извор: Курир.рс/Танјуг