loading...
Србија

БИВШИ ОФИЦИР ЗАТРЕСАО СРБИЈУ: Гардисти су убијени због…

Од убиства гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића у касарни Топчидер 2004. прошло је 16 година, а истрага овог случаја досад је изнедрила само једно име – Сашу Рељића, бившег официра Војске Србије који наводно живи у Москви, а који се помиње као кључни сведок погибије војника.

Иначе, поменутог сведока први је поменуо некадашњи председник Србије Борис Тадић, рекавши да га је видео једном у животу и то као члана руске делегације, која га је чекала на аеродрому у Москви.

Гардисти су убијени 5. октобра 2004. године у издвојеном подземном објекту “Караш”, а истрага погибије кретала се у више праваца – од тога да је један војник убио другог, а потом извршио самоубиство, до тога да су обојица ликвидирани јер су видели нешто што није требало.

Ипак, званична истрага за 16 година изнедрила је само једно име, сведока Рељића, који се помиње као кључни фактор у решавању случаја и који је обеледанио да су војници Јаковљевић и Миловановић убијени због 1,5 тона кокаина сакривеног у касарни на Топчидеру.

Медији су прошле године преносили да је Рељић због својих сазнања саслушан у тужилаштву и да је тада изнео тврдње да је гардисте убио високопозиционирани припадник МУП. Бивши официра Војске СЦГ рекао је да га је 2006. године звао фунционер БИА из Зрењанина, који му је затражио састанак с тадашњим председником Србије Борисом Тадићем како би му, наводно, доставио сазнања о групи шверцера кокаина, који је био скриван у касарни на Топчидеру.

“Тај функционер је преко посредника добио позив од директора БИА Радета Булатовића, који му је наредио да престане да се бави групом и дрогом. У међувремену, функционер полиције из Зрењанина дојавио је нарко-банди да им је БИА на трагу. Тројица полицајаца убрзо су зауставила возило у којем је био оперативац, иначе убачен у крими-групу у намери да је разооткрије, и брутално га пребили. Како би склонили дрогу, јер није била договорена смена у касарни, убили су двојицу стражара, а потом изнели наркотике и камионом их одвезли према Мађарској”, испричао је тада Рељић, преносили су медији.

Он је објаснио да је функционер БИА остао при томе да жели да преда досије Тадићу, али се уместо са њим у једном ресторану у Улици војводе Степе састао са покојним Миодрагом Ракићем, Тадићевим шефом кабинета, и још једном особом, где им је у Рељићевом присуству предао досије.

“Након што ме је у медијима поменуо Тадић, чуо сам се с једним пензионисаним полицајцем из Зрењанина који ми је потврдио да је полицијски функционер дојавио нарко-групи да је БИА упратила кокаин и да су се бавили тим високопозиционираним припадником МУП. Рекао ми је да о томе постоје и извештаји у Београду”, писали су медији својевремено, преносећи Рељићев исказ.

Тадић први указао на Рељића

Иначе, на улогу Рељића у случају убијених гардиста указао је управо Борис Тадић и то након што је саслушан у СБПОК-у о сазнањима у вези са злочином. Он је након саслушања истакао да га ниси испитивали о покојном шефу црногорског ДБ Вукашину Марашу, кога су у више наврата медији доводили у везу са случајем гардиста, али да јесу за Рељића.

“Нису ме питали ништа за Мараша, чије учешће је тема таблоида, али јесу за извесног Сашу Рељића, ког сам видео само једном и то као члана руске делегације, која ме једном приликом дочекала на аеродрому у Москви током мог мандата”, написао је тада Тадић на свом Твитер профилу.

Интересантно је и да је Тадић тада Рељића помињао као “безименог извора” истраге председника Србије Александра Вучића, а који је својевремено обећавао да ће злочин бити решен након толико година тапкања у месту.

“Занимљиво како се у медијима помиње Мараш, а на саслушањима не, док се Рељић не помиње у медијима, али је тема саслушања. Пошто је и Мараш био безимени “функционер ДБ”, можда је и Рељић тај још увек безимени “извор из Москве” од ког је и кренула ова нова Вучићева медијска истрага”, рекао је тада Тадић.

Иначе, како су медији својевремено преноси, Рељић годинама уназад живи у Русији, а у исказу пред српским истражним органима истицао је да је у више наврата добијао претње због својих сазнања о случају “Топчидер”, због чега је стрепео за своју безбедност.

Ипак, иако је Тадић саслушан управо након Рељићевог исказа, до данас није познато да ли тужилаштво предузело неке радње поводом његовог сведочења, које може бити кључну у расветљавању злочина.

Заступник породице гардиста: Тадић да каже шта зна

Адвокат Предраг Савић истиче да је, према његовим сазнањима, исказ Рељића остао непроверен до краја и да би Тадић требало да предочи сва сазнања која има.

“Та изјава је тада изгледала уверљиво и требало ју је испитати. Ако је тачна, требало је радити по њој. Ако није тачна, требало је теретити сведока за ометање правде, лажно пријављење и слично, то је кривично дело. Овако је остало неиспитано. Као да су нас убацили у неки мрачни тунел, без ваздуха и светлости и ништа се не дешава”, каже Савић за наш портал.

Он истиче и да је на име Рељића први указао некадашњи председник Борис Тадић.

“Човек је дошао и испричао своја сазнања, а о томе како је његов исказ дошао у јавност, сасвим је чудна ситуација. Он у исказу озбилљно прозива Тадића и његов кабинет, односно говори да су скривали истину. Потом се Тадић појави и помене његово име, а потом и сви остали таблоиди. Позивам Тадића да каже ако нешто зна, био је на одговорној функцији тада, требало би да помогне у истрази. Не знам да ли је откривањем имена сведока учинуо медвеђу услугу или је то била добра одлука”, додаје он.

Подсетимо, тог 5. октобра 2004. година гардисти Петар Јаковљевић и Дражен Миловановић пронађени су са више прострелних рана од којих су убрзо преминули. Прва истражна комисија војске дошла је до закључка да је у питању било најпре убиство, а потом и самоубиство. Накнадне истраге су ову верзију довели у питање.

Такође, Уставни суд је почетком 2013. године одлучио да је гардистима повређено право на живот, а породицама право на правично суђење.

Извор: Нова.рс

loading...