Србија

ЦИКЛОН ДОНОСИ ЈАКО НЕВРЕМЕ! Температура ће драстично пасти у Србији , могућа чак и појава снега

Јесен није стигла само календарски

Данас ка нама и даље струји релативно топао и нешто мање влажан ваздух па је опет, уз више сунца, током дана било веома топло са температурама до 30 степени Целзијуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према најавама метеоролога, у петак пре подне јак хладан фронт ће се пребацити преко Алпа и условити секундарну циклогенезу над ширим простором северног Јадрана.

Тај циклон ће од прека после подне па све до понедељка увече региону донети јаче наоблачење, кишу, грмљавинске пљускове и осетно захлађење те би на планинама преко 1600мнв у суботу увече, а посебно у недељу могло бити и снега. Ово није ништа необично за овај део године и овако јако топао период заправо представља велик екстрем.

Модели још јако „шетају“ положај, путању и снагу циклона тако да су осцилације у количини и распореду кише сталне. Чак и код узастопних прорачуна се тотали за одређена места мењају и за око 40мм или ка већој или ка мањој количини падавина у тих неколико дана.

Оно што за сада делује најсигурније јесу обилне падавине дуж већег дела приморја и његовог планинскиг залеђа где ће се до уторка накупити између 100мм и 200мм талога. Ово су врло високи падавински тотали и коначно ће се над већим делом овог простора прекинути вишемесечна суша.

Што се тиче континталних области све ће зависити од тачног положаја и путање циклона јер ће то одређивати како ће се кретати падавине.

За сада је јасно да се падавине очекују у петак после подне прво на југозападу и западу региона, а у ноћи ка суботи и суботу ујутро и над осталим пределима.

Знатно је јаснија ситуација код захлађења и већ у петак ће на западу максимум бити око 20, док ће на истоку и даље достизати и око 30 степени Целзијуса.

У суботу на западу само око 10 степени Целзијуса, посебно преко 800мнв, док ће на истоку бити до 19, а у недељу на истоку би могло бити врло хладно уз максимуме до 11 степени Целзијуса.

Уз све то ветар ће у петак бити јак и врло јак јужни, а затим у окретању на јак и врло јак северозападни те јаку до олујну буру дуж Јадрана.

Око уторка следеће недеље разведравање уз врло хладне ноћи и све чешћу појаву мраза преко 700мнв, док је око 02. октобра могуће ново погоршање.

Дакле, пред нама је значајна промена времена која нас уводи у јесење карактеристике времена, а за дан или два би се количина и распоред кише морали знати.

За све оне које се жељни лепог јесењег времена, најаве су да би после 06. октобра могао уследити период стабилног и пријатног, јесењег, времена

Извор: Новости/srbijadanas.com