Србија

ЦИКЛОН ДОНОСИ ЈАКО НЕВРЕМЕ! Температура ће драстично пасти у Србији , могућа чак и појава снега

Јесен није стигла само календарски

Данас ка нама и даље струји релативно топао и нешто мање влажан ваздух па је опет, уз више сунца, током дана било веома топло са температурама до 30 степени Целзијуса.

Према најавама метеоролога, у петак пре подне јак хладан фронт ће се пребацити преко Алпа и условити секундарну циклогенезу над ширим простором северног Јадрана.

Тај циклон ће од прека после подне па све до понедељка увече региону донети јаче наоблачење, кишу, грмљавинске пљускове и осетно захлађење те би на планинама преко 1600мнв у суботу увече, а посебно у недељу могло бити и снега. Ово није ништа необично за овај део године и овако јако топао период заправо представља велик екстрем.

Модели још јако „шетају“ положај, путању и снагу циклона тако да су осцилације у количини и распореду кише сталне. Чак и код узастопних прорачуна се тотали за одређена места мењају и за око 40мм или ка већој или ка мањој количини падавина у тих неколико дана.

Оно што за сада делује најсигурније јесу обилне падавине дуж већег дела приморја и његовог планинскиг залеђа где ће се до уторка накупити између 100мм и 200мм талога. Ово су врло високи падавински тотали и коначно ће се над већим делом овог простора прекинути вишемесечна суша.

Што се тиче континталних области све ће зависити од тачног положаја и путање циклона јер ће то одређивати како ће се кретати падавине.

За сада је јасно да се падавине очекују у петак после подне прво на југозападу и западу региона, а у ноћи ка суботи и суботу ујутро и над осталим пределима.

Знатно је јаснија ситуација код захлађења и већ у петак ће на западу максимум бити око 20, док ће на истоку и даље достизати и око 30 степени Целзијуса.

У суботу на западу само око 10 степени Целзијуса, посебно преко 800мнв, док ће на истоку бити до 19, а у недељу на истоку би могло бити врло хладно уз максимуме до 11 степени Целзијуса.

Уз све то ветар ће у петак бити јак и врло јак јужни, а затим у окретању на јак и врло јак северозападни те јаку до олујну буру дуж Јадрана.

Око уторка следеће недеље разведравање уз врло хладне ноћи и све чешћу појаву мраза преко 700мнв, док је око 02. октобра могуће ново погоршање.

Дакле, пред нама је значајна промена времена која нас уводи у јесење карактеристике времена, а за дан или два би се количина и распоред кише морали знати.

За све оне које се жељни лепог јесењег времена, најаве су да би после 06. октобра могао уследити период стабилног и пријатног, јесењег, времена

Извор: Новости/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2020.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930