Србија

ДА ЛИ ЋЕ СЕ УВЕСТИ КАРАНТИН ЗА ТУРИСТЕ КОЈИ СЕ ВРАЋАЈУ? Кон се хитно огласио и открио све

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да „није немогуће“ да се уведе обавезна самоизолација за грађане који се враћају из иностранства и додао да се очекује да ће због пада броја заражених поједине земље отворити границе за држављане Србије.

Према последњим подацима Европског центра за превенцију и контролу болести, закључно са 8. септембром, Србија је имала 17,58 заражених на 100.000 становника, што је најмање у региону и три пута мање него што је просек за целу Европу, а Кон је за РТС, на питање зашто наши људи онда не могу да путују у иностранство, рекао да ће се то променити и да је то бирократски успорено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Имамо ситуацију да ће добар део земаља самим тим што је пало испод 25, а и даље је у опадању, отворити границе, то је сигурно и то се може очекивати“, рекао је Кон.

Он је нагласио да се такве одлуке не доносе из дана у дан, већ неколико пута месечно.

Велики број грађана Србије налази се на летовању у иностранству, а Кон је рекао да се већ више од месец дана расправља да ли треба да се уведе карантин за њих када се врате у земљу.

„Постоји тај рационалан приступ шта може да се спроведе, а шта не може. Оно што не може да се спроведе, онда је тешко и уводити“, рекао је Кон истичући да неко, да би био у обавезној самоизолацији, мора да добије решење, а да би обавезно тестирање довело до тога да се „запуше лабораторије“.

Кон је закључио да „није немогуће да се уведе и обавезна самоизолација, али се једноставно тешко може спровести“.

Извор: Тањуг