Србија

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ПОНОВО УВЕСТИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Огласио се Кон и открио све!

Епидемиолог др Предраг Кон навео је ће бити пронађен начин да се повратници пријаве тако да то буде што мање оптерећење и за саме грађане и за лекаре

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је у пракси спроводива нова мера надзора због корона вируса која подразумева да се грађани јављају здравственим установама по повратку из иностранства, а да ће она имати и дугорочне ефекте, поготову у наредном периоду када долазе славе и зимски празници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако желимо, а ја желим, да нам се никада више не понови јул месец, морамо месецима унапред да размишљамо и планирамо – казао је Кон за Данас.

Епидемиолог је рекао да ће бити пронађен начин да се повратници пријаве тако да то буде што мање оптерећење и за саме грађане и за лекаре, а међу могућностима су електронско пријављивање, позивање кол центра или одлазак у ковид амбуланту, за коју је навео да је опција коју треба избећи када је могуће.

– Ово јесте неки вид здравственог надзора, али није онај здравствени надзор који је дефинисан законом и за који су одговорни институти за јавно здравље. Такав здравствени надзор не би био могућ. Јер, ако очекујете повратак 50.000 људи, које треба да пратите десет дана, то је пола милиона надзора. Тако нешто није могуће спровести без ванредног стања – нагласио је он.

Говорећи о стању у школама, Кон је истакао да засад постоји јасан преглед ситуације у свим основним школама у којима се појавио вирус, али да брине то што тренутно нема ниједне пријаве сумње на заразу вирусом корона у средњим школама.

– То ми говори да случајеви заражавања међу средњошколцима нису под надзором. Ако вируса има у основним школама, врло је вероватно да га има и у средњим али ти случајеви нису пријављени. Ми за основне школе, њих 11 у којима је 13 ђака позитивно, тачно знамо у сваком тренутку шта се дешава и можемо на време да уочимо да ли је дошло до неког озбиљнијег преношења – казао је он.

На другој страни, додао је Кон, мало је вероватно да од почетка школске године ниједан средњошколац није имао температуру.

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс