Србија

ДА ЛИ ЈЕ ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ? Дачић у влади извеснији од Шапићевог Спаса? Ево ко је фаворит за премијера!

Фото: Јутјуб

Наредне седмице, од 21. септембра, требало би да буде одржана Скупштина на којој ће бити изабрани председник парламента и генерални секретар. Потом следи и формирање владе

Српска напредна странка највероватније ће до краја ове недеље одржати седницу Председништва партије, на којој ће централна тема бити формирање нове владе, сазнаје Курир. Начелни план је, истиче извор нашег листа из врха СНС, да након поменуте седнице, у току наредне недеље, од 21. септембра, буде заказана седница Скупштине Србије, на којој би били изабрани председник парламента, генерални секретар и потпредседници, а потом, након дан-два, и формирана влада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако би извршна власт била именована до краја септембра – рока који је у више наврата помињао и председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић. Решавање проблема у СНС

– Седница Председништва странке још није заказана, али сви очекујемо да ће бити одржана до краја ове недеље, укључујући и викенд. Иако се и на ранијим седницама Председништва провлачила тема формирања нове коалиционе већине, верујем да ће то сада бити централна тема. Председник Вучић је рекао да ће нова влада бити формирана до краја септембра, а како треба да се закаже и седница Скупштине, на којој би се изабрао председник, пре формирања владе, једини термин када Председништво, које ће претходити свему овоме, може да се одржи је до краја ове недеље – наводи извор нашег листа из СНС.

Вучић је у више наврата рекао да ће Србија добити нову владу до краја септембра. Гостујући на РТС пре четири дана, Вучић је казао да пре формирања нове владе, СНС треба да реши неке своје унутрашње проблеме, што је већ у току.

– Задовољан сам што имамо више од 55 одсто нових градоначелника и председника општина. То не значи да су они који више нису на својим положајима били лоши, али је увек добро да дође до нове и свежије крви – навео је Вучић, као и да ће нова влада морати да се „суочи с важним и озбиљним проблемима“, те то мора бити „влада храбрих људи“.

Влада континуитета

Бојан Клачар, извршни директор Цесида, каже да би требало да добијемо владу до краја септембра, али да то највише зависи од процене СНС и Вучића.

– Ипак, имајући у виду чврсту Вучићеву најаву, очекује се да рок буде испуњен и да добијемо владу за две или три недеље. То ће бити влада континуитета – наводи Клачар, а на питање да ли је сада извесније ко улази у Немањину – СПС или Спас, он каже:

– Из онога што изјављују функционери СНС и Вучић, и даље се не види њихов опредељујући став. Имајући у виду неке друге потезе и гледајући ширу слику, реалније је да у влади буде СПС, традиционално уз мањине. То се види јер су СПС и СНС међусобно спустили тензије и јер је Шапић изабран за председника Скупштине општине Нови Београд. Гледајући и дешавања у Старом граду и Новом Београду, изгледа као да је СНС направио са Шапићем неки прећутни договор о локалу. Када је реч о људима у влади, било би добро да то буду људи са што мање баласта, стручни.

САСТАВ ВЛАДЕ Брнабићева највећи фаворит за премијера

Највећи фаворит за премијера је Ана Брнабић, која је Владу и водила претходне четири године. Спекулише се да у Немањиној остају Зорана Михајловић, с тим што би она преузела ресор енергетике, Јадранка Јоксимовић, док би Марко Чадеж дошао на чело ресора привреде. Према неким спекулацијама, сигуран је и Златибор Лончар, актуелни министар здравља. Марко Благојевић, који води Канцеларију за обнову и развој, могао би да дође на чело сектора за грађевину.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс, Катарина Благовић