Русија Србија

ДАЧИЋ ОТКРИО СВЕ! Ево шта је Лавров поручио Захаровој након њеног неумесног коментара о Вучићу

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Министар спољних послова ивица Дачић каже да је непотребан и непромишљен потез портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове и да је створио непотребну тензију у односима две земље.

Захарова је на свом Фејсбук профилу непримереном фотографијом сцене из филма „Ниске страсти“ прокоментарисала сусрет српског и америчког председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за ТВ Хепи нагласио да је важно што се укључио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је рекао да то не одражава лични став руске администрације, да смо браћа, пријатељи и стратешки партнери и да настављамо даље.

„Ово је непотребан и непромишљен потез Загхарове који је створио непотребну тензију у нашим односима. Зато је било потребно да се Лавров чује са председником и да се спусти лопта“, рекао је он.

Наводи да ово треба да буде свима поука да се не треба „играти“ са таквим стварима, па чак и да је у питању лош превод и да њена објава није имала везе са председником Александром Вучићем него са Доналдом Трампом, „слика је слика“ и да то изазива негативне реакције у Србији.

„Драго ми је и значајно је да се сам Лавров, први човек руске дипломатије, укључио у затварање случаја“, рекао је Дачић.

Министар каже да је у Министарство спољних послова позвао руског амбасадора у Србији Александра Боцан- Харченка да му усмено тражи објашњење тог потеза.

„Пре састанка позвао ме Сергеј Лавров. Он ми је пренео да је жестоко критиковао Захарову, да се она правдала да се то није односило на Вучића већ на Трампа. Рекао ми је да ће се Захарова извинити, да то не одражава лични став руске администрације, да смо браћа, пријатељи и стратешки партнери и да настављамо даље“, навео је министар.

Наглашава да је важно да Србија са Русијом наставља сарадњу и стратешко партнерство, а да је то потврдио и председник Вучић који је рекао да то неће оставити последице на наше односе.

Како да немамо штету од суспензије мораторијума на повлачење признања

Дачић каже да је економски споразум из Вашингтона значајан споразум за Србију и њену међународну позицију и да га треба само паметно искористити.

Он је навео да смо „ми мајстори“ да сами себи правимо проблеме и извргавамо руглу нешто о чему многе земље могу само да сањају, а то је да имају заинтересованост САД да учествује у решавању било каквих проблема.

„Многи људи не разумеју о чему се ради. Питање Косова и Метохије није на листи приоритета наших грађана, али када неко чачне то питање, онда оно постаје главно“, рекао је Дачић.

Он је још једном поновио да економским споразумом у Вашингтону није дошло до промене што се тиче статуса Косова и Метохије, да је десета тачка која се тицала међусобног признања избачена, а да су разговори настављени.

„Ми смо то одбили, а састанак није прекинут већ су настављени разговори. Економски смо на добитку. Треба да нађемо најбољи прилаз за питања која су уметнута у споразум, како да од тога немамо штету, као што је суспензија мораторијума на повлачење признања“, нагласио је Дачић.

Приштина се обавезала да се у наредних годину дана неће кандидовати за чланство у међународним организацијама, а Београд да неће радити на повлачењу признања.

„Као што они неће радити на чланству, тако нећемо ни ми“, рекао је шаљиво Дачић и додао да Београд не може забранити уколико нека земља жели да повуче признање, али ни обрнуто да призна Косово.

Као пример навео је најаву да ће Израел да призна Косово и додао да то неће пореметити однос снага у Савету безбедности УН, где приштинској страни за двотрећинску већину треба 97 гласова, а Приштина има 91 глас.

Министар не очекује да ће доћи до великих промена уколико после избора дође до промена на челу америчке администрације, да ће све администрације бити заинтересоване да се то питање реши.

Питање међусобног признања у Вашингтону уметнуто је, како је навео, да би се показало Албанцима да и њих неко уважава.

Све што се дешавало у Вашингтону, појашњава, окренуто је предстојећим изборима у САД, те су због тога наметнута и питања Блиског истока.

„Важно је било да се покаже да Доналд Трамп има међународни утицај“, навео је он и додао да је Израел кључно питање за САД и да им је циљ да имају што више амбасада у Јерусалиму.

Извор: Тањуг