Регион

Ђукановић тврди: Одбранио сам Црну Гору од Русије и Србије! Разговарао сам с Вучићем пред изборе…

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да је председнику Србије уочи избора рекао да је Србија давала логистику великосрпском национализму „према Црној Гори“ и да је Вучићев одговор, како он каже, био „заогрнут“ бригом за права српске мањине у Црној Гори.

Ђукановић је то рекао у интервјуу за емисију „Око Глобуса“, која је емитована на порталу загребачког Јутарњег листа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На констатацију да је отворено оптужио Србију за вербалну и политичку агресију и мешање у изборни процес у Црној Гори и питање да ли је о томе разговарао са председником Србије Александром Вучићем, Ђукановић каже:

„Готово да нема званичника Србије који се последњих годину дана није директно и брутално умешао и у политички живот Црне Горе и у изборни процес. Било је и медијског дивљања. Нема никакве дилеме да је данашња Србија давала логистику великосрпском национализму према Црној Гори“.

Каже да је недавно, пре избора, разговарао са Вучићем и указао му на то, али је одговор, како је он навео, „био заогрнут плаштом забринутости за угрожена права српске мањине у суседним државама“.

„Имао сам утисак да је Вучић нешто предузео према медијима, па је агресија утихнула за једну октаву. Али, пуштен је дух из боце који се сада не може контролирати“, каже Ђукановић.

Упитан колико је реална шпекулација о компензацији Србији за губитак Косова уступцима везаним за Црну Гору и Републику Српску, Ђукановић каже да се на глобалној сцени све брзо мења, осим балканске неповољне реалности.

„…Не можемо искључити могућност да великосрпски интереси нису до краја досањани. Нисам још прочитао ниједан деманти са неке релевантне београдске адресе. У току је процес уласка Косова у Уједињене народе, па су они који негују великосрпске аспирације могли поверовати у неку компензацију на рачун Црне Горе и Републике Српске. Све су то снови и илузије“.

За састанак челника победничких коалиција са митрополитом Амфилохијем и владиком Јоаникијем уочи конститутивне седнице парламента, Ђукановић каже да је то само врло доследно понашање нове парламентарне већине и више него очито, како каже, да је „СПЦ био не само непримерено укључен у изборе него је била и најактивнији политички актер“.

„СПЦ је у континуитету инструмент великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану. Овај пут се то само радило отворено“, рекао је Ђукановић.

Тврди да је СПЦ одлучила ко ће бити носилац те политике, што је, како наводи, признао и сам кандидат за премијера Здравко Кривокапић.

Ђукановић је појасио и своју ранију изјаву Фејс телевизији (ФБиХ) да ће се ДПС за државу Црну Гору борити и у шуми, ако буде требало.

Упитан да ли је стање у Црној Гори толико лоше, црногорски председник каже да није и да је Црна Гора најстабилније друштво на западном Балкану.

„Ту поруку о борби и у шуми, ако буде требало, послао сам онима који су исувише једноставно почели тумачити резултате избора. Не само у домаћој, него и међународној јавности проширила се теза да је резултатима избора угрожена и црногорска држава. На овим изборима нисмо одлучивали о држави, о томе смо одлучили прије 14 година. Али ако било ко из Црне Горе или из региона сматра да под променом власти може угрозити нашу државу, мора знати да ћемо је бранити онако како смо је бранили вековима. Дакле, то није била нека зла слутња, а ни данашња реалност“, рекао је Ђукановић.

Тврди да ће учинити све да трансфер власти протекне „брзо и глатко“.

 

 

 

 

Извор: Тањуг