Србија

ДОБРЕ ВЕСТИ! Грађани Србије могу да путују у ову европску земљу! Ево о чему је реч!

Грађани Србије могу да путују у Словенију, одлучила је влада те земље.

Србија је по тој одлуци, практично од сутра на зеленој епидемиолоској листи Словеније. Улаз ће бити омогућен без теста и без карантина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у одлуци владе, због повољне епидемиолошке ситуације одлучено је да Србија стави на зелену листу земаља, чијим ће грађанима од сутра бити дозвољен улазак у Словенију без боравка у карантину и ПЦР теста.

И док је Србија стављена на зелену листу, делови Хрватске уз границу са Словенијом стављени су на наранџасту, док су делови Аустрије и Мађарске, као и неколико других земаља ЕУ на црвеној листи најризичнијих земаља.

Осим тога, званична Љубљана је одлучила да ублажи рестрикције за улазак у земљу због епидемије корона вируса за путнике који долазе из земаља који нису на словеначкој зеленој листи. Путници са негативним тестом не старијим од 48 сати рађеним у кредибилној лабораторији у Словенији, ЕУ или Шенген зони, неће морати да иду у карантин, преносе тамошњи медији.

Такође, путници из земаља за наранџасте листе у ЕУ или Шенген зони неће морати да покажу негативан тест како би избегли карантин.

Подсетимо, чланице Европске уније предузеле су различите мере након препоруке Савета ЕУ да се укину рестрикције на путовање у Унију за грађане 15 земаља, међу којима је и Србија.

Раније, Словенија је обавестила Европску комисију да се, упркос препорукама, услови за улазак у ту земљу нису променили и остају исти као пре, тако да је Србија била на црвеној листи епидемиолошки ризичних земаља, све до данас.

Карантин је био обавезан за све особе (укључујући словеначке држављане) које уђу у Словенију и имају стално или привремено пребивалиште у Србији.

Такође, раније данас и министар здравља Северне Македоније Венко Филипче најавио је могућност да се у региону у једном тренутку отворе границе са уједначеном политиком и без ПЦР тестова на корона вирус.

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс