Србија

ДОКТОР КОН ОТКРИО! Ево да ли ће поново бити карантина и нових мера! ОВО ЈЕ ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКАЛА!

– Вирус је на ниском нивоу и можемо да се ухватимо у коштац са њим. Али, ситуација је несигурна јер је потенцијал вируса заиста висок, непрекидно се преноси, а ситуација у другим земљама показује да не смемо да се опустимо – каже др Предраг Кон. Доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса каже да се Србија налази у периоду у којем само од нас зависи да ли ће се и када вирус убрзати. Истиче да су окупљања и славља забрањена, а да се она упорно крше, и подсећа да су свуда у свету она главно место преношења.

Каже да се неће уводити класични карантин за оне који се враћају у земљу, нити пооштравати мере, већ да треба да се пооштри контрола њиховог спровођења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Кон је гостујући на РТС казао да се вероватно до сада око 30.000 људи вратило у земљу са летовања, од којих је 23.000 попунило тест самопроцене. Од њих, имамо 36 оних који имају симптоме, али се не зна тачно да ли су позитивни на корона вирус.

– Имамо 36 који су сумњиви, али не знам да ли су позитивни. Међу 700 који уђе у Србију, један је позитиван. Неко мисли да је то мали број, али одмах да кажем, ми када имамо једну позитивну особу на 1.000 сматрамо то ванредном епидемиолошком ситуацијом. Дакле, имамо импортовани вирус, тренутно. То што га откривамо надзором, спречавамо да се даље преноси – рекао је др Кон и додао да се дневно у земљу се врати око 5.000 особа.

Ових 36 који имају симптоме, имају повишену температуру, кашаљ, или губитак укуса и мириса, али од њих самих зависи да ли ће се јавити у ковид амбуланту.

Систем је направљен да успори вирус, нико није успео да га заустави, али да се успори да. То се види и сада када је вирус на ниском нивоу и са којим можемо да се ухватимо у коштац. Ситуација је несигурна јер је потренцијал вируса заиста висок, непрекидно се преноси, ситуација у другим земљама показује да не смемо да се опустимо – казао је др Кон.

Класичног карантина, како каже, неће бити.

– И даље се контакти позитивних обавештавају и иду у самоизолацију. Неће се пооштравати мере, по мени треба пооштрити контролу спровођења. Јако нам је битно да продужимо октобар, да буде прихватљив да би се вакцинисали против грипа. Вакцинација је договорена да почне 1. октобра. Требало би вакцину да приме сви они који се, иначе, вакцинишу. Дуплирао се број вакцина који је набављен, и има додатну резерву. Требало би вакцинисати два милиона људи. Никад, међутим, то нисмо могли да достигнемо. Чак је и у време пандемије, вакцинисано нешто више од 300.000 – објашњав др Кон.

Обруч око Србије

Говорећи о ризицима који следе услед којег може доћи до повећања вируса, казао је да се сада студенти усељавају у домове, али да је направљен оштар систем филтрирања тако да нико не може да уђе у дом док се не прегледа и не провери да ли треба да се тестира:

– Стварају се услови да не дође до преношења. Обезбеђено је где ће студенти бити смештени ако буду инфицирани.

С обзиром на то да се стеже обруч око Србије, односно да све више земаља бележи раст оболелих, објаснио је да очигледно да је потребно време да вирус узме замах.

– Ми се налазимо у периоду у којем зависи само од нас да ли ће се и када вирус убрзати. Морам да кажем да су окупљања забрањена, а упорно се крше, а свуда су та славља главно место преношења. Занимљиво је да то не може да се исконтролише – рекао је др Кон и додао да је фасцинатно да у Кини има само импортованих случајева, као и да су они и те како дисциплиновани.

Истакао је да је прорадио надзор и у средњим школама, и да имамо појаву вируса у пет средњих.

– Имамо 5 средњих школа која су пријавила појаву вируса. 24 школе је захваћено сада у Београду, међутим све су то појединачни случајеви, који су затворени у смислу преноса. Изолована су деца. Систем је очигледно профункционисано – рекао је др Кон.

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс