Србија

ДОКТОР КОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО! Ево да ли ће од 15. септембра Срби моћи да путују

СРБИЈА тренутно има знатно мањи број заражених ковидом-19 него већина европских земаља, па и сама Грчка, што би уз одличне српско-грчке односе могло да утиче на позитивну одлуку тамошњих власти, и то без обзира што Европска унија још није дала „зелено светло“ за путнике из Србије.

На другој страни, не иде нам на руку чињеница да се корона у Грчкој разбуктава и да им због тога баш и не требају хиљаде и хиљаде туриста који би одмах похрлили ка плажама у северном делу земље, који је уз Атину, означен као најризичнија зона, пише Блиц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Део српских грађана, посебно они који још нису искористили своје годишње одморе, још се надају да ће им се испунити „највећа жеља у 2020. години“, те да ће Грци од 15. септембра поново отворити границе и за наше туристе.

Према последњим подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), закључно са 9. септембром, Србија је имала 16,77 заражених на 100.000 становника, што је најмање у региону и три пута мање него што је просек за целу Европу.

“Имамо ситуацију да ће добар део земаља, самим тим што је бројка пала испод 25, а и даље је у опадању, отворити границе, то је сигурно и то се може очекивати,” рекао је данас доктор Предраг Кон и нагласио „да се такве одлуке не доносе из дана у дан, већ неколико пута месечно“.

Због неповољне епидемиолошке ситуације у Србији грчке власти су почетком јула забраниле улазак нашим грађанима, и та одлука је у неколико наврата продужавана, те је на снази до 15. септембра.

Међутим, наредних дана предвиђено је да поново буде разматрана, те није немогуће да Грчка у смирај лета поново дозволи улазак српским туристима, наравно, уз обавезан ПЦР тест. Ипак, ова одлука зависиће од много фактора, неке бројке нам иду на руку, а друге не.

Холандија и Велика Британија су пре неколико дана ставиле поједине делове Грчке, међу којима и Закинтос, на црвену листу, са препоруком да се тамо не путује.

Ипак, чак и ако се отворе границе, српски туристи ће осим обавезног ПЦР тестирања, имати потенцијални проблем уколико се уведе обавезна самоизолација по повратку са летовања.

“Није немогуће да се уведе обавезна самоизолација за грађане који се враћају из иностранства,” рекао је доктор Кон.

Извор: Тањуг