loading...
Србија

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ НАЈАВИО НАЈСТРОЖИЈУ КАЗНУ: Увешћемо карантин ако…

Уколико грађани Србије који се враћају са мора не буду поштовали обавезујуће мере Кризног штаба за борбу против коронавируса, надлежни органи неће имати друго решење, већ да уведу обавезан карантин за све путнике!

То се, пре свега, односи на око 100.000 наших грађана који тренутно бораве на одмору у Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини и Албанији, а највећа су претња за поновно разбуктавање коронавируса.

Кризни штаб донео је препоруку према којој сви они после уласка у Србију треба да оду на преглед у ковид-амбуланте и да остану у изолацији наредних 10 дана. Иако су поједини чланови Кризног штаба претходног дана сматрали да је најбоље решење да се уведе самоизолација која подлеже контроли и кажњавању, као у време ванредног стања, ипак је донето компромисно решење, према коме се за сада неће уводити казне за кршење мера. Међутим, уколико грађани масовно почну да крше меру изолације и рашире вирус, држава ће бити приморана да уведе најстрожу казну – карантин. Влада Србије до петка треба да усвоји нову меру Кризног штаба.

Подсетимо, од петка у 18 сати за држављане Србије који се враћају из Хрватске, БиХ, Црне Горе, Албаније и других европских земаља у којима расте број заражених коронавирусом уводи се здравствени надзор.

То не подразумева ни институционализовани карантин, ни обавезну меру самоизолације, него само обавезу да се сви “повратници” у року од 24 сата, без обзира на то да ли имају симптоме инфекције, јаве у ковид-амбуланту матичног дома здравља. Под надзором остају 10 дана, током којих по одређеној динамици треба да извештавају епидемиолога о свом здравственом стању. Они за које се утврди да су инфицирани, али не морају на болничко лечење, дужни су да бораве у самоизолацији, такође на 10 дана.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић међутим истиче да ће мере бити ригорозније и да ће се можда чак разматрати и карантин за туристе који дођу са летовања.

– Свако ће добити упутство и апел да се у року од 24 сата јави у ковид-амбуланту, где ће доктори урадити детаљан преглед и, сходно резултатима, дати упутства за даље понашање. Институт “Батут” је задужен да направи упутство, домови здравља и ковид-амбуланте ће јасно добити све детаље. Кад гледамо укупно све земље у којима су наши људи боравили, говоримо о 100.000 туриста. Ми полажемо наде у личну одговорност и свест о ситуацији. Ако дође до погоршања у тим земљама, ићи ћемо на израженије мере са применом правог здравственог надзора које подразумевају и карантин од јесени – напомиње др Тиодоровић.

Шта чека оне који се врате са летовања после 18 сати 18. септембра

* Ко се врати у Србију у петак, 18. септембра, после 18 часова, добиће упутство за изолацију од десет дана * Грађанин је обавезан да у року од 24 сата од повратка из иностранства оде на преглед у ковид-амбуланту * Лекарски преглед се обавља у дому здравља или ковид-амбуланти на општини на којој путник има пребивалиште * Ако особа нема тегобе, шаље се кући и саветује јој се изолација од 10 дана * Ако особа има тегобе, доктор ће снимити плућа, проверити крвну слику и урадити ПЦР тест * Ако доктор посумња на ковид-19, таква особа се шаље на Инфективну клинику * Сви који су заразе ван земље, уместо 100 одсто плаћеног боловања, добиће само 65 одсто зараде

– С обзиром на то да се ради о великом броју наших грађана који ће доћи са летовања, можемо да очекујемо да имамо мало загушење, али заводи су спремни да се прихвате обавезе. Као и раније, постоји црвена зона за оне са тегобама и жута за оне који су били на одређеном ризичном месту где постоји повећан број оболелих, а који немају тегобе – каже члан Кризног штаба.

С тим да је карантин једино решење за “непослушне” туристе сагласан је и инфектолог др Жарко Ранковић. Према његовим речима, ова мера ће бити неизбежна уколико они не буду поштовали препоруке Владе и не буду водили рачуна о свом здрављу, али и здрављу других.

– Људи морају да схвате да се ми и даље налазимо у епидемији короне и да је важно да се не опуштамо ниједног тренутка! Зато је битно да се сви грађани са мора врате пре петка и да испоштују све препоруке и савете Кризног штаба. Ту се подразумева обавезан одлазак у ковид-амбуланту и самоизолација од неколико дана за случај да су се заразили. Они су буквално темпирана бомба с обзиром на то да долазе из најзараженијих подручја – истиче др Ранковић и упозорава:

– Иако Влада то није још усвојила, уколико не буду одговорни и савесни, од јесени карантин стоји као крајње решење! Не смемо да дозволимо да се вирус шири, да они право са летовања иду у колектив, децу шаљу у школе и вртиће. Зато ће бити затворени, примаће 65 одсто зараде од послодавца, биће строго контролисани.

Извор: Курир.рс

loading...