Србија

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ! Очекујте пораст броја заражених за две недеље! ОВО ЈЕ РАЗЛОГ!

Због повратка људи са летовања и непоштовања мера у неким ситуацијама, за две недеље се може очекивати пораст броја оболелих од вируса корна, сматра професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба.

Овај стручњак је рекао за „Политику“ да је одлазак на море био ризик који није преопоручивао, али да су грађани, и поред тих препорука, отишли на летовање.

Зависно од интересовања, људи су летовали у разним земљама, од Хрватске до Албаније, упркос томе што је у тим државама забележен већи број оболелих него код нас. Тиодоровић подсећа да има и оних који су одмор провели у нашим планинама и бањама, али нису поштовали препоручене мере.

Шок у Јагодини

– То треба отворено рећи. Био сам шокиран када сам видео огроман број људи у аква-парку у Јагодини, где нико не носи маску и не држи растојање. А да не причам о разним музичким догађајима и прославама у многим градовима Србије. Због школе се сигурно неће појавити велики број оболелих, већ ћемо само бележити само спорадичне случајеве. Оптуживати школе да ће због њих да крене заражавање је нонсенс. Треба обратити пажњу и на оне људе који су тек сад отишли или тек планирају да иду на одмор, јер су га одложили за септембар, посебно оне који иду на Медитеран – наглашава др Тиодоровић.

А да је озбиљна ситуација говоре и подаци да инспекција широм земље контролише угоститељске објекте који организују концерте естрадних звезда, где се окупља велики број грађана.

Јуче је поднето девет нових пријава против оних који се нису придржавали епидемиолошких препорука.

– Најважније је сада да се стави надзор над спровођењем мера. До сада то није функционисало јер многи нису схватали колико је то заправо важно, чак ни инспекцијске службе ни комунална полиција. А без тога не можемо да смањимо могућност заражавања. Зашто су они избегавали да контролишу и кажњавају оне који се оглушују о поштовање мера не знам, јер је било различитих тумачења. Кризни штаб инсистира да се надзор спроводи. Морамо и да освестимо људе и да им објаснимо зашто није добро да буду на концертима где се пева и забавља, без поштовања превентивних мера – рекао је и он и додао:

„Када људи певају, они избацују капљице аеросоли које ‘иду0 од 4 до 8 метара у даљину. Кад неко само дише, а заражен је короном и нема заштитну маску, оне се простиру до 1 метра, а када прича, оне могу да „путују“ до метра и по или два. Ризик једнак нули у природи не постоји. Али се он смањује када се поштује оно што лекари саветују. Људи питају да ли хорови могу да наступају. Могу, али морају да буду удаљени од публике бар 20 метара. Исто то се односи и на концерте са дувачким инструментима“.

Интересантно је да су шкотске власти забраниле и окупљања по кућама у Глазгову и два оближња округа због пораста броја заражених вирусом корона. Они не смеју у своје домове да примају људе који нису део њиховог домаћинства, нити смеју да иду у посету једни другима. Шкотска премијерка образложила је ову одлуку тиме што се зараза углавном преноси у кућама и да е та мера бити на снази две недеље. Да ли се тако нешто саветује и нашим грађанима?

Ускоро креће и сезона слава…
– Када кажемо да је на снази забрана окупљања више од 30 људи, ми нисмо рекли где. Дакле то се односи и на куће. Свако окупљањевеликог броја људи у кући или стану је ризик. Зато треба напомињати шта јесте, а шта није дозвољено. Ускоро ће кренути сезона обележавања слава. Може да се слави, али са малим бројем људи и уз поштовање мера – каже др Тиодоровић.

Он наводи да упркос свему морамо да будемо свесни да се одвија један природни процес – прокужавања нације новим вирусом.

– Доста младих је у претходном периоду имало вирус без симптома. То значи да се наша популација прокужава. Колико је тачно грађана стекло имунитет не знамо, а може се сазнати само када се обухвати велики број испитаника. Успели смо у првом налету короне да сачувамо најстарије грађане, за разлику на пример од Шведске, где је преминуло две трећине старих који су добили корону. Старији и хронични болесници и даље морају да се чувају, као и особе код којих је уследио пад имунитета. Особе које имају алергије, рецимо на амброзију, такође морају да се чувају јер су осетљивији за добијање ове инфекције – сматра овај епидемиолог.

Увек се поставља питање колико траје имунитет код оних који су прележали корону. Он напомиње да то нико не може да каже у овом тренутку јер је протекао сувише кратак период ок када се ковид-19 појавио.

– И светски имунолози стално говоре како је проблем што се то не зна. Мораће да прође још барем пола године да би се стекао неки увид у то – закључује др Тиодоровић.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2020.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930