Србија

ДОКТОРКА ДАРИЈА СЕ ХИТНО ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА! Сви ћете морати да преузмете одговорност! Ево шта се дешава!

Истиче да од друге половине августа постоји силазан тренд позитивних случајева ковида у Србији, али да постоје и осцилације, које указују да се епидемилошка ситуација може брзо променити

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић поручила је данас, уочи седнице Кризног штаба, да је кључно да сваки грађанин преузме одговорност и покаже одговорност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, на данашњој седници штаба расправљаће се о могућност увођења самоизолације за туристе који се враћају из Црне Горе и Хрватске.

„Кључно је да сви грађани морају да узму ствар у своје руке, да максимално смањимо индивидуални ризик да се заразимо, да размотримо ситуацију ако желимо да са породицом путујемо ван земље. Не смемо да будемо себични, морамо да размишљамо колико је велики ризик да унесемо инфекцију и да се она даље шири“, рекла је Кисић Тепавчевић за РТС.

Она је навела да грађани, без озбира на све законске и казнене одредбе, морају бити дисциплиновани.

Упитана ко ће контролисати самоизолацију уколико та мера буде уведена, каже да постоје државни органи, санитарне инспекције, полиција, те подсећа да такво искуство имамо од раније.

„Сви морају сами да поведу рачуна, а држава ће урадити све да смањи ризик од повећања обима локалне трансмисије“, навела је она.

Истиче да од друге половине августа постоји силазан тренд позитивних случајева ковида у Србији, али да постоје и осцилације, које указују да се епидемилошка ситуација може брзо променити.

Наводи и да су 23 земље током прошле недеље забележиле рекордан пораст случајева корона вируса од почетка епидемије, да су међу њима све земље у окружењу, што показује да се налазимо у поднебљу са великим бројем жараишта и да се вирусна инфекција може унети са новим импортованим случајевима.

На констатацију да постоји благи пораст оболелих последњих дана, Кисић Тепавчевић наводи да нарочито забрињава повећање процента позитивности свих оболелих.

„Апсолутно не смемо и не можемо се опуштати, мора да постоји максимални степен предострожности и да сви урадимо све да смањимо преношење ширења вируса“, навела је она.

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс / РТС / Тањуг