Србија

ДР КОН О УВОЂЕЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Ако се ово догоди мораћете у карантин

„Нема ванредног стања“, овако је кратко за „Блиц“ епидемиолог Предраг Кон демантовао јучерашње спекулације да се разматра могућност да се изнова уведе ванредно стање од 1. октобра.

Он је истакао да је дошло до неразумевања и потпуног извлачање из контекста појединих изјава, те закључио да су колеге све врло брзо демантовале и тиме је стављена тачка на све приче на ту тему.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он објашњава да смо тренутно далеко од ванредног стања.

– Управо супротно, налазимо се у оази… Ситуација је несигурна, ја бих рекао, неповољна. Имате на територији Србије места где немате ниједан случај заразе, они имају право да кажу за своју теритирију да је ситуација повољна – нагласио је Кон.

Подсећамо, јуче се у појединим београдским медијима појавила спекулација да би у нашој земљи могло поново да буде уведено ванредно стање, и то ни мање ни више, него већ од 1. октобра. Ипак, таква вест је врло брзо од стране Кризног штаба најоштрије демантована.

Оштру поруку на ширење дезинформација о поменутој теми упутио је епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

– То је ортодоксна глупост коју није нико помињао осим будала – навео је он.

Он је истакао да су ти који су тумачили изјаве вероватно помешали појмове „ванредна ситуација“ и „ванредно стање“.

– Ванредно стање нико није поменуо, нити долази у обзир да га уведемо. Али неко је очигледно помешао два појма ванредно стање и ванредну ситуацију. Све док траје епидемија, ми се налазимо у ванредној ситуацији, а она подразумава спровођење свих мера које су ту како би се смањио ризик преношења инфекције. Ванредно стање је нешто друго, оно подразумева ограничања и то се дешава само у оним ситиацијама кад немате контролу над ширењем заразе, од чега смо ми далеко, и потпуно је бесмислено говорити о томе – објаснио је јуче за „Блиц“ професор Тиодоровић.

Слична реакција стигла је и од заменице директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарије Кисић Тепавчевић.

– Ништа о томе нисам чула, то је дезинформација – казала је кратко чланица Кризног штаба одговарајући на питање да ли се од 1. октобра у Србији уводи ванредно стање.

Ако то буде, били би сведоци катастрофе

Тема о поновном увођењу ванредног стања, полицијског часа, карантина… била је актуелна и летос, када је корона у Србији буквално подивљала.

Оно што се тада дало закључити то је да ако будемо дошли поново у ситуацију да нам је тако нешто потребно то ће значити да смо сведоци катастрофе! То би заправо значило да су нам здравствени капацитети пред пуцањем, болнице пуне, а лекари принуђени да бирају коме ће да помогну.

– У случају да дође до колапса здравственог система нема друге мере осим карантина. Замена за закључавање је ношење маски – рекао је почетком јула епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Говорећи тада о пуцању здраственог система и „закључавању“, Кон је додао да се ипак нада да то тога неће доћи.

– То је када више немате могућности. Ипак, не верујем да ће опет доћи до карантина. То се види по нашој свести, само мали број људи не носи маске – рекао је др Кон.

Овакав оптимизам владао је док и док смо били у најгорим данима по броју заражених (на стотине) и умрлих (данима у двоцифреном броју), а сада када је ситуација много боља, страх да ћемо ускоро имати овако драстичне мерама неоснована је.

Подстимо, јуче смо имали 61 новозараженог, преминуле нисмо имали, а број особа на респираторима је 23. Данас имамо једно преминолог и 81 зарађаног од 7.466 тестираних особа.

Данима пре тога бројка је кретала око 80, у једном моменту је пала на 29, па скочила на 102, али за разлику од тога када смо имали 5.000 људи у болницама који се лече од последице заразе корона вирусом, према сајту цовид19.рс, тренутно број хоспитализованих износи 323.

Извор: Блиц