Србија

ГРАЂАНИ У НЕВЕРИЦИ! Медији преносе: Ево шта се крије иза одлуке о прекиду војних вежби Србије са другим земљама!

ВОЈСКА Србије прекида све војне вежбе и активности са партнерима и са Истока и са Запада у наредних шест месеци.

То је јуче одлучила Влада Србије, учвршћујући позицију неутралности државе, а после огромних политичких притисака из ЕУ да се спречи учешће наших оружаних снага са руским и белоруским колегама на маневрима “Словенско братство”, који почињу данас у Белорусији.

Како сазнају “Новости”, питање учешћа српске војске покренуо је изасланик Европског парламента за Србију Владимир Билчик, а уз њега је одмах стала и Немачка. Нашој земљи прећено је и санкцијама и блокадом европског пута!

У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО, ни са ОДКБ, ни са Русијом, САД, Кином, ЕУ, ни са Истоком, ни са Западом – изјавио је министар одбране Александар Вулин, после седнице кабинета у Немањиној, и додао да ће наше учешће у мировним операцијама бити посебно размотрено и према потреби суспендовано.

Како је истакао Вулин, Србија се налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ.

– Притисци немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама, поступцима, па чак ни у реалности, и резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља. Од нас се тражи да, по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, и на наш народ на КиМ и у РС, напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом – образложио је Вулин, и додао да је Србија одлуком Народне скупштине војно неутрална земља.

Баш да бисмо сачували позицију војне неутралности и избегли, или бар умањили последице појачаних напада на земљу, на нашу политику и економију, истакао је Вулин, Влада је донела одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и са свим активностима са свим партнерима, без разлике:

– Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука нас обавезује да се ослањамо само на себе и на своју снагу. Процес опремања и јачања Војске Србије неће бити заустављен. Радићемо на повећању борбене готовости више и упорније него икада. Живела војска Србије, живела Србија!

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран каже, за “Новости”, да одлука о замрзавању војних вежби и активности са свим партнерима има смисла, иако је, додаје, донекле изнуђена:

– Србија треба по сваку цену да избегне да буде жетон у поткусуривању великих сила. С обзиром на притиске око повлачења наших војника са раније договорених активности у Белорусији, вероватно је и најпаметније обуставити све, док се не види како ће се ствари на ускомешаној геополитичкој сцени расплести.

Важно је само да се овај мораторијум на војне вежбе и активности са страним партнерима не прекине у корист неке од страна.

Иначе, Србија је током 2019. године одржала 17 војних вежби са другим земљама – 13 са НАТО и партнерима, а са Русијом само четири. Велика прашина подигла се после вежбе “Словенско братство” која је прошле године одржана у Београду и где је ракетни систем С-400 први пут приказан изван Русије. Наши војници били су учесници у вежбама “Словенски штит”, “Братство авијатичара Русије и Србије”, и са снагама Западног војног округа Русије.

Са НАТО и партнерима било је много више заједничких наступа, међу којима и они са Сједињеним Америчким Државама.

Сарађивали смо са војскама Мађарске, Румуније и Бугарске, које су чланице и ЕУ и НАТО. У бази “Југ” код Бујановца одржали смо вежбу са НАТО, у јуну 2019. под називом “Платинасти вук”. Са Мађарском су одржане вежбе “Комшије” и “Гвоздени мачак”, затим “Ер солушн” са Румунијом, “Платинасти вук” са САД и земљама региона, “Обазриви вук” са САД, “Платинасти лав” са САД, Бугарском и Грузијом, “Шабла 2019” са Бугарском, “Балкански мостови” са земљама региона, те две провере обучености за мировне мисије (једна за Борбену групу ЕУ “Хелброк” и још једна по Концепту оперативних способности НАТО). Били смо и учесници сајбер вежбе “Сајбер Тесла” са Националном гардом Охаја.

ОД ЛИБАНА ДО КИПРА

СРПСКИ војници, њих 276, тренутно учествују у пет мултинационалних операција под покровитељством Уједињених нација и три под капом Европске уније. У мировним мисијама су распоређени у Либану, Конгу, Сомалији, Централноафричкој Републици и на Кипру.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс