Свет Србија

ГРЕНЕЛ ОТКРИО СВЕ! Вучић је тежак преговарач, ево шта се крије иза споразума у Белој кући!

Фото: Јутјуб принтскрин

Председник Србије Александар Вучић био је веома тежак преговарач, изјавио је специјални саветник америчког председника Ричард Гренел.

Ричард Гребел је рекао да се Вучић заиста бори за свој српски народ, преносећи за Српски радио Чикаго утиске са састанака у Белој кући чији исход је био споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гренел је такође потврдио да амерички председник Доналд Трамп намерава да посети Србију, што би било први пут после Џимија Картера.

„Сада морамо да радимо на проналажењу датума, који би одговарао и Белој кући и Савету за националну безбедност, који би такође били укључени у организацију посете“, рекао је Гренел.

Поводом предстојећег отварања канцеларије Америчког фонда за развој у Београду, прве и једине у региону, што Српски радио види као показатељ вођства Србије у региону и пита шта то подразумева, Гренел истиче: „Као прво, Србија има одличну економију“.

Он каже да већ постоји одређени број пројеката на којима се ради, и та „количина посла“ је, истиче, разлог за отварање канцеларије.

„Ми покушавамо да се не бавимо симболиком, да се не бавимо политичким симболизмом, којим се баве многи политичари…Наша ДФЦ канцеларија и агенција у Америци су сматрале да постоји довољно посла, где можемо имати тим на терену који ће моћи да заврши све пројекте у Србији. То су све економски вођени пројекти које желимо постићи, зато стављам канцеларију у Београд. Не због симболике, већ да одговоримо на сјајан број пројеката које већ имамо“, рекао је Гренел.

Каже да је председник Трамп од поцетка сматрао да је економија и стварање нових радних места несто што он мозе добро да уради.

„Рекао ми је да му делује да, ако се сконцентришемо на креирање послова, и инвестиције европских и америчких фирми, то би дало младим људима веру у будућност, па би се можда и политички проблеми сами од себе лаксе решили. Председник је имао врло дубок осећај да концентрација на искључиво политичким проблемима, последњих 20 година, очигледно није помогла. И најбоља ствар коју тренутно може да уради је да се сконцентрише на креирање нових радних места. И то смо урадили“, казао је Гренел.

Идеја о мини-Шенгену

Он истиче да се администрацији председника Трампа допада идеја „мини-Шенгена“ и да жели да сви у њој учествују.

„Због тога смо то ставили у ове преговоре, да видимо да и Србија и Косово учествују у мини-Шенгену. И заиста нам се свиђа идеја, добра је идеја комерцијалне сарадње и изградње мултилатералних организација заснованих на стварању профита и запошљавања људи, у борби за капитализам“, навео је Гренел.

Рекао сам лидерима у региону који нису део ЕУ, каже Гренел, да постоји много начина на који могу створити радна места и живљу економију, управо зато што нису део ЕУ.

„ГДПР правила су врло рестриктивна и ограничавајућа за америчке компаније, па чак и европске, за одређена истраживања и пројекте. И рекао сам председнику Вучићу директно да размисли о начинима како Србија може да буде центар мимо ових прописа ГДПР-а и правила ЕУ, да искористи чињеницу да нису део ЕУ. Знам да желе да буду део Европске уније и то је дуг процес, али док чекају, постоји начин да искористе оно што јесу у Европи, а имају законе и правила који су много флексибилнији и усмеравају их ка предузетништву“, рекао је Гренел.

 

Извор: Тањуг