Србија

ГРЕНЕЛ ПОТВРДИО! Доналд Трамп долази у Србију! ОВО ЈЕ РАЗЛОГ!

Фото: Јутјуб

Аме­ри­ч­ки пред­сед­ник мо­гао би уско­ро да по­се­ти на­шу др­жа­ву, на­ја­вио је ње­гов спе­ци­јал­ни иза­сла­ник за ко­со­в­ско пи­та­ње. То би био исто­ри­ј­ски до­га­ђај, јер је Џи­ми Кар­тер 1980. го­ди­не био по­след­њи ли­дер САД ко­ји је био овде

Амерички председник Доналд Трамп намерава да посети Србију и већ се увелико планира термин његовог доласка у Београд, најавио је његов специјални изасланик за косовско питање Ричард Гренел. Долазак Трампа у Србију био би иначе историјски догађај, јер је Џими Картер 1980. био последњи амерички председник који је дошао у Београд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спремају се пројекти

– Сада морамо да радимо на проналажењу датума који би одговарао и Белој кући и Савету за националну безбедност, који би такође били укључени у организацију посете – каже Гренел за Српски радио Чикаго.

Он је признао да је председник Србије Александар Вучић био веома тежак преговарач у Белој кући, где је почетком месеца потписан споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине.

– Вучић се заиста бори за свој српски народ – изјавио је Гренел.

Очекује се да кључни помак у економији донесе отварање канцеларије Америчког фонда за развој (ДФЦ) у Београду, прве у региону. Тим поводом Трампов сарадник истиче да Србија има одличну економију.

Гренел каже да већ постоји одређени број пројеката на којима се ради и да је „та количина посла разлог за отварање канцеларије“.

– Покушавамо да се не бавимо симболиком, да се не бавимо политичким симболизмом, којим се баве многи политичари… Наша канцеларија ДФЦ и агенција у Америци су сматрале да постоји довољно посла да бисмо имали тим на терену који ће моћи да заврши све пројекте у Србији. То су све економски вођени пројекти које желимо да постигнемо, зато стављам канцеларију у Београд. Не због симболике, већ да одговоримо на сјајан број пројеката које већ имамо – нагласио је Гренел.

„Мини-Шенген“ је добар

Како је рекао, председник Трамп је од почетка сматрао да су економија и стварање нових радних места нешто што он може добро да уради. Такође, Гренел каже да се Трампу и његовој администрацији допада идеја „мини-Шенгена“:

– Због тога смо то ставили у ове преговоре, да видимо да и Србија и Косово учествују у „мини-Шенгену“. И заиста нам се свиђа идеја, добра је идеја комерцијалне сарадње и изградње мултилатералних организација заснованих на стварању профита и запошљавања људи, у борби за капитализам.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић очекује долазак Трампа у Србију пре америчких избора:

– Тешко да он планира овакве ствари после ипак неизвесног исхода избора. Та брзина се може објаснити маневром за његове изборне потребе. Сигурно је да Трамп жели да још више нагласи амерички продор ка стабилизовању балканских прилика. Он је тај који је променио окамењену америчку политику према Србији и који је од, за Америку озлоглашене Србије добио земљу на својој страни. Он ће то желети да капитализује на изборима. Разуме се да смо ми у томе срећни добитници, јер је на нашој страни држава која нас је 30 година гледала зловољно.

СТЕ­ЈТ ДЕПАРТМЕНТ

Ву­чић и Хоти учи­ни­ли свет безбеднијим

О значају недавно потписаног споразума између Београда и Приштине поново се огласио Доналд Трамп, нагласивши да ће тај документ учинити Србију, Косово, Балкан и свет сигурнијим. У објави Стејт департмента на Инстаграму је објављено да Трамп сматра да је за такав корак била потребна изузетна храброст лидера. У посту се подсећа и на Трампове речи поводом постизања споразума у Вашингтону 4. септембра.

– Ово је стварно историјски дан. Србија и Косово обавезали су се на економску сарадњу. Била је потребна изузетна храброст председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија да крену на ове разговоре и дођу у Вашингтон како би финализовали ове обавезе. Учинивши то, они су своје земље, Балкан и свет учинили безбеднијим – поручио је Трамп.

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Ива­на Кљајић