Србија

ГРЕНЕЛ СЕ ХИТНО ОБРАТИО СРБИМА: Ево шта ће Србија добити од САД!

Фото: Јутјуб принтскрин

У Амбасади САД у Београду данас су званично почели састанци представника привредних комора Србије и тзв. Косова са специјалним саветником председника САД Ричардом Гренелом и делегацијом америчке Развојне финансијске корпорације, DFC .

Гренел је поручио да споразум из Вашингтона и договори данас постигнути у Београду нису само речи на папиру, већ значе нове послове за људе који живе у овом региону, нова радна места и развој приватног сектора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не бисмо били овде да није председника Трампа, који је веровао да нешто друго може да се деси. Веровао је у то да може привреда да се стави у први план и акценат на радна места. Дата су обећања народу Србије и хоћемо да нас сматрате одговорим. Ово нису само речи на папиру, већ послови за људе који овде живе“, поручио је Гренел и истакао да је то порука за српске грађане.

Како је рекао, председник и САД верују у снагу приватног сектора, да начин размишљања „споља“ допринесе да и влада схвати на који начин приватни сектор може да „цвета“.

„Симболика у политичким разговорима никада неће моћи људима да плати кирију, то ради приватни сектор“, рекао је Гренел.

Оно што је постигнуто у Вашингтону делује и јесте велико, истакао је Гренел.

„Симболика јесте значајна, али се тиче отварања радних места. Нека нас народ Србије сматра одговорним да речи на папиру нису довољне док не дође до масовног отварања радних места, до економског развоја и док породице не почну да остају у овом региону“, рекао је Гренел.

Болер: Београд и Приштина се одлучили за народ, а не политику

Болер је истакао да честита на храбрости што су се Београд и Приштина „одлучили за народ, а не за политику“.

Болер је указао да је у Србију допутовао са још пет других америчких агенција:

„У нашој делегацији овде је комплетна економска моћ америчке владе“, истакао је шеф ДФЦ.

Казао је да економска нормализација значи инвестиције и отварање радних места, могућност да се размишља каква би будућност могла бити, уместо да будемо блокирани у прошлости.

Болер је истакао да ово није ситуација да једна земља добија, а друга губи, већ је у питању да сви имају користи и да ово доноси новац људима.

Он је подсетио да су САД једна до најснажнијих земаља у свету пре свега због снаге свог приватног сектора.

„Овај регион ће расти И стварати невероватне могућности, а покретач тога биће приватни сектор”, нагласио је Болер.

Како је раније најављено, тема састанка је реализација пројеката у области енергетике, прерађивачке индустрије, екологије и подршке малом бизнису, које ће делом финансирати DFC , а који су договорени споразумом у Вашингтону.

Поред Гренела, састанку присуствују извршни директор DFC Адам Болер, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, председници привредних комора Србије и Косова, Марко Чадеж и Берат Рукићи, као и председник Америчке привредне коморе Зоран Петровић.

Након састанка очекују се изјаве за медије.

Главни повод за посету америчких партнера и званичника Београду је отварање регионалне канцеларије DFC у Београду, преко које ће пројекти бити реализовани.

Америчка делегација састаће се касније данас и са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић у Палати Србија, где ће представници двеју делегација потписати Заједничку изјаву.

Састанци о реализацији пројеката које ће финансирати DFC биће настављени сутра са Министарством финансија и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Чадеж: Гренел променио приступ решавању сложених тема

Председник Привредне коморе Србије изјавио је да је специјални саветник председника САД Ричард Гренел на успешан начин променио приступ решавању сложених и тешких тема и одблокирао процес сарадње.

„Захваљујући томе данас и причамо о бизнису и заједничким интересима, а не о оном што нас дели“, рекао је Чадеж после састанка представника привредних комора Србије и тзв. Косова са Гренелом и делегацијом америчке Развојне финансијске корпорације, DFC , и захвалио Гренелу на томе.

„То је исувише широк процес који је био годинама блокиран, а овакав приступ је учинио могућим да се седне у Вашингтону и потпише споразум“, рекао је Чадеж.

Истакао је да ће историја показати да ћемо се тога сећати као прекретнице и доношења стабилности у овај регион.

Чадеж је, такође, захвалио челнику DFC Адаму Болеру што је тако брзо дошао у Београд.

„Када смо се срели пре две недеље у Вашингтону, када сам га питао колико брзо могу да дођу, рекао је ‘за два месеца'“.

Чадеж истиче да су имали јако плодне разговоре у претходних шест месеци да постоје бројне могућностима и у Србији и тзв. Косову.

Захвалио је и председнику косовске привредне коморе Берату Рукићију што сарађују добро већ пет година и да су направили заједнички тим за подршку пројектима, који даје експертизу владама.

ПКС представиће делегацији САД више од 15 пројеката

Привредна комора Србије (ПКС) представиће данас америчкој делегацији више од 15 пројеката у области енергетике, прерађивачке индустрије, екологије, као и подршци малом бизнису, изјавио је помоћник директора Сектора за стратешке анализе и аналитику ПКС Бојан Станић.

Станић за ТВ Пинк наводи да ће та финансијска институција подржати и еколошке инфраструктурне пројекте, јер су, каже, они јако неразвијени у Србији, а тичу се пројеката за третман отпадних вода, опасног отпада…

Истиче да је питање екологије један од главних циљева Србије како би постала чланица ЕУ.

DFC ће, наглашава Станић, подржати и наше предузетнике, мали бизнис, али и почетнике у пословању, такозване стартап компаније, јер сви они, додаје, имају ограничен приступ изворима финансирања у Србији.

Станић каже да ће DFC своје пројекте усмерити на регионално повезивање и да из тог разлога и оснивају регионалну канцеларију у Београду.

Очекује да ће данас након састанака и изјава за медије бити конкретних информација о начину формирања те канцеларије, а пре тога ће, додаје, бити формирани заједнички експертски тимови који ће пролазити кроз пројекте и договорили који су приоритетнији.

 

Извор: Тањуг