Регион

ХАОС У ЦРНОЈ ГОРИ! Ђукановић иде на саслушање? Ево о чему се ради!

У јуче достављеном захтеву Бечићу наводи се да би задатак Анкетног одбора био да саслуша Ђукановића.

Одбрана бизнисмена Душка Кнежевића доставила је предлог председнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу за формирање Анкетног одбора ради, како су навели, испитивања порекла имовине, „злоупотреба и незаконитих радњи“ председника државе Мила Ђукановића и других особа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У јуче достављеном захтеву Бечићу наводи се да би задатак Анкетног одбора био да саслуша Ðукановића и друга лица за која оцени да постоји потреба, а ради утврђивања порекла новчаног износа од 1,5 милиона евра на кастоди рачуну Ђукановића, као и порекла средстава којим је изграђена „ничија“ кућа у Подгорици.

Одбрана предлаже да Одбор испита и „учешће Мила Ђукановића“ у афери Телеком, афери А2 ЕПЦГ, као и основаност кривичних пријава (20 кривичних пријава) које је одбрана Душка Кнежевића поднела надлежним тужилаштвима у Црној Гори против Ђукановића, министра правде Зорана Пажина, специјалног тужиоца Миливоја Катнића, председника Привредног суда Блажа Јованића, гувернера Централне банке Радоја Жугића и других лица која су у извршној и судској власти у Црној Гори.

– Испитивање наведних лица је неопходно, јер су сви они по сазнањима одбране поступали по директним инструкцијама и налозима Мила Ђукановића. Предлажемо да се пред Анкетним одбором поред других сведока као сведок позове и своја сазнања пред одбором изнесе Кнежевић, а имајући у виду чињеницу да је Интерпол укинуо све три потернице које је СДТ у Подгорици незаконито расписао против Душка Кнежевића оцењујући их као незаконите и као средство политичког прогона – наводи се у предлогу.

Одбрана Душка Кнежевића је, како се додаје, спремна да Анкетном одбору достави сва сазнања која поседује, као и имена других сведока које би пред Анкетним одбором изнели своја релевантна сазнања.

– Анкетни одбор парламента као највишег представничког дома грађана ће, уверени смо, у својој контролној функцији доћи до значајних сазнања и резултата, а које је би након тога требало доставити тужилаштву и другим надлежним државним органима Црне Горе – пише у предлогу.

Против Кнежевића су подигнуте три оптужнице – за организовање криминалне групе, прање новца и злоупотребу положаја у привредном пословању.

Почетком 2020. године, подгорички Виши суд потврдио је оптужницу против Кнежевића у предмету „Карбон“, а оптужен је и у предмету „Аеродроми“, где је са сарадницима наводно Аеродроме оштетио за три милиона евра.

Почетак 2019. године обиљежила је афера „Коверат“, када је Кнежевић објавио снимак на којем се види како функционеру ДПС-а и бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу предаје, како је тврдио, 97.500 евра, пренеле су Вијести.

 

 

 

 

 

Извор: SrbijaDanas.com/Vijesti