Регион

ХАОС У ЦРНОЈ ГОРИ! Мила напуштају политичари из ДПС-а! Ево шта му се спрема!

Подршка Демократској партији социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића опада, а њихови гласови се преливају победничким листама, показало је најновије истраживање Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), пренео је портал ЦдМ.

Истраживање је спроведено на узорку од 1.035 испитаника, у периоду од 11. до 19. септембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је у питању рејтинг политичких партија, ДПС је и даље појединачно најутицајнија са подршком 30,5 одсто, а следи је Демократски фронт са 20,8 и Демократе са 14,5 одсто подршке.

УРА Дритана Абазовића има 9,2 одсто, Социјалистичка народна партија 6,6 одсто, СД 5,1 одсто, БС 3,8 одсто, СДП 2,3 одсто, Демос 2,1 одсто, Права Црна Гора 1,8 одсто подршке.

На зачељу су Албанска Алтернатива са 1,7 одсто, Демократска унија Албанаца 0,7 одсто, Форца 0,4 одсто, Уједињена Црна Гора 0,3 одсто и Демократски савез у Црној Гори са 0,1 одсто подршке.

На питање коју би листу подржали када би се поново одржали избори, са истим политичким актерима, 34,8 одсто испитаника је казало да би подржало коалицију За будућност Црне Горе, а 29,2 одсто коалицију “Одлучно за Црну Гору! ДПС – Мило Ђукановић“.

Коалицију Мир је наша нација Алексе Бечића подржало би 14,1 одсто испитаника, а Абазовићеву Црно на бијело 8,3 одсто.

Социјалдемократе (СД) би добиле 4,3 одсто подршке, Бошњачка странка (БС) 3,8 одсто, Социјалдемократска партија (СДП) два одсто, Албанска листа Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај подржало би 1,9 одсто испитаника, листу Једногласно 0,9 одсто, а Хрватску реформску странку 0,1 одсто.

Када су у питању очекивања грађана, након избора, о државном статусу Црне Горе, 61 одсто испитаника је за то да она остане независна и на свом евроатлантском путу, 21,9 одсто да остане независна, али да се окрене Србији и Русији, док 7,6 одсто грађана сматра да Црна Гора треба да се уједини са Србијом у заједничку државу.

Истраживање је показало и да 1,7 одсто грађана сматра да Црна Гора треба да постане саставни део неке друге државе са Србијом и другим земљама или ентитетима из региона, док 7,8 испитаника нема став о том питању.

 

Извор: Тањуг