Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ ОТКРИО! Ако се вакцина не појави до зиме, само нас ова ствар може сачувати од короне

Фото: Јутјуб

Маска не шкоди здрављу, штавише она спречава оболевање од ковида-19

Маска не може да нашкоди здрављу деце, каже имунолог Срђа Јанковић и додаје да је маска окосница превентивних мера у спречавању заражавања вирусом корона, док не стигне вакцина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јанковић наводи да маска можда представља сметњу комфору код деце, али да се о томе у овом моменту не може говорити јер она штити од опасне заразне болести, која за неке може бити смртоносна.

– Маска је сврсисходна, оправдана и неопходна. То је окосница превенције заражавања од ковида. Док не будемо имали вакцину, то је једино што можемо да радимо да спречимо оболевање – навео је он за Пинк.

Наглашава да струка мора да стане иза ношења маски у овом тренутку, јер алтернатива томе је пуштање да се вирус преноси у школама, што је „неприхватљиво и може водити у катастрофу“, преноси „Тањуг“.

Напомиње да деца најчешће немају тежу клиничку слику и нису угрожена вирусом корона, али уколико заражавање буде масовно и међу малишанима има оних који су рођени са лошим имунитетом и могу бити животно угрожени.

За децу која не могу да носе маске из здравствених разлога, алтернатива је визир, а Јанковић каже да су студије показале да је заштита коју пружа визир мања од маске.

Држава је најавила ригорознију контролу и казне за оне који не поштују мере, а Јанковић наводи да је одлучнија реакција кренула јер нико не жели поново пораст броја заражених и оболелих.

– Такође, желимо да видимо ефекат поласка у школу и да ли су превентивне мере дале резултате – закључио је он.

Извор: Телеграф.рс