Србија

ИВАНА ПЕТЕРС ДОЖИВЕЛА ИНФАРКТ УСРЕД ЕМИСИЈЕ: Онесвестила се од бола а тек онда је уследио шок

Певачица Ивана Петерс (46) пре неколико година доживела је срчани удар и прошла је кроз агонију.

„Бол је био неописиво јак и мислила сам да никада неће престати. У тој агонији сам се онесвестила, а када сам дошла себи, уследио је шок. Ја, млада жена која још није достигла ни 40. и жестока поборница веганске исхране, доживела сам инфаркт пред камерама, усред снимања емисије, прича наша позната уметница Ивана Петерс (46).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неколико месеци пре тог кобног дана певачица је осетила тегобе, болове и приметила да се веома брзо замара.

Нисам могла да потрчим

– Недостатак даха и умарање чак и приликом пењања на други спрат, трчања за бусом и намештања кревета ујутру нису били довољан разлог да схватим да нешто није у реду док на снимању емисије „Ко је код Које” нисам осетила неописив бол који никако није престајао. Срећа у несрећи је била да сам се тада онесвестила, јер да сам била свесна, вероватно бих тај бол занемарила као и све претходне тегобе и отишла кући. Тог мартовског дана, упркос веганској исхрани и релативно младим годинама, доживела сам срчани удар, а тај немили догађај сада ми је опомена за цео живот – рекла је Ивана.

Пошто је неколико месеци раније почела да осећа тегобе, болове и да примећује да се брзо замара, на интернету је пронашла своју дијагнозу, али није желела то да прихвати као део реалности. Када се инцидент десио, Хитна помоћ је брзо реаговала, па тако Ивана данас, на сву срећу, нема ожиљке на срцу. – У мом случају нису биле кобне моје године, пресудне су биле неке друге ствари. Чак ни лекари и даље немају одговор на питање зашто се то десило. Да, холестерол је био повишен, али то је било тако и када сам била млађа и доста мршавија. Генетика такође није била узрок јер нико у мојој породици није имао срчаних проблема. Да иронија буде још већа, чак веома слично ономе како се храним сада – објашњава певачица.

Без лекова не напуштам кућу

Иванин стил живота данас се променио само у неким аспектима. Исхрану је у незнатној мери променила, с обзиром на то да је већ била веган, једино је, по препоруци лекара, увела месо, али у малим количинама.

– Лекови су постали моја свакодневица, а без кутијице не напуштам кућу. Пошто сам била јако малокрвна, морала сам на силу да почнем да једем месо – каже нам Ивана, која већ пет година пије преписану терапију лекова и сматра да је то најважнија ствар за све срчане болеснике.

Њена крвна слика је данас доста боља, труди се да редовно иде на тренинге и да што више плива. Период када је једва успевала да смогне снаге и потрчи за бусом данас је далеко иза ње.

– Музичка каријера је нешто што никада нећу запоставити јер је музика део мене. Ипак, одлучила сам да повучем ручну. Живот је један, а у мом случају стрес је оно што ми апсолутно није потребно. Схватила сам да је брзи стил живота оно што ми никако не прија, а ова животна лекција има за мене драгоцену вредност. Научила ме је да чувам своје здравље јер, на крају дана осим породице, не постоји ништа прече од тога.

Данас светски дан срца

Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Извор: курир.рс/блицжена/Ивана Кузамновић