Србија

ИЗНЕНАДИЛА СВЕ! Докторка Кисић открила: Ево шта се десило оног дана када смо имали више од 100 новозаражених

Заменица директора Интитута за јавно здравље Србије др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да неће бити санкција за оне који се не врате са одмора из околних земаља у Србију до петка, већ да је реч о упозорењу „за њихово добро“ како би се пратило њихово здравствено стање и не би дошло до драстичног скока броја заражених.

„Кажњавање није циљ, циљ надзора је да се прате и здраве особе које могу бити преносиоци и да се скрене пажња грађанима који се враћају на које симптоме да обрате пажњу и коме да се јаве као би се брзо спровело лечење“, рекла је др Кисић за ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође је рекла да су свако окупљање, и свака прослава фактори ризика.

„И боравак у неком нашем туристичком месту јесте фактор ризика, не само ван граница Србије, али када смо сагледали у претходне две недеље какав је био ризик, 20 пута је већа вероватноћа заразе у некој из околних земаља“, рекла је она.

Кисић Тепавчевић је казала да је послата јасна порука грађанима Србије колико је ризик већи у околним земљама, те да су зато апеловали да се грађани врате. Она је рекла да Кризни штаб има и обавезу и дужност да грађанима укаже на ризике под којима се налазе. Додала је да је искакање у броју заражних претходних дана уобичајено када је у питању епидемијски ток.

Дан када смо имали више од 100 новозаражених је дан када је вирус откривен у Сремчици у дому за децу и младе ометене у развоју, навела је др Кисић.

Истакла је да је важно да немамо ниједно ново жариште и да је реч о појединачним случајевима, али да се, ако један дан имамо 100, а други дан 20 новозаражених, не може рећи да је ситуација пет пута боља.

Навела је да је интензиван надзор над децом школског узраста и да се показало да је фунционисање наставе успешно.

„Имамо решење за сваки потенцијални сценарио који може да се догоди“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је било спорадичних слуцајева обољевања.

Говорећи о школи „20. октобар“ она је казала да је била реч о локалној трансмисији и да је зато цело одељење у изолацији.

Истакла је да нам следи период респраторних инфекција и сезонска вакцинација од октобра.

Говорећи о вакцини за корона вирус Кисић је казала да је цео свет жељно ишцекује и да земља порекла није битан фактор већ да је она безбедна. Истакла је да тај посао није једноставан и да се спроводи фазно.

Извор: Курир.рс/Тањуг, ТВ Прва