Србија

ИЗНЕНАДИО СВЕ! Курти открио: Ево шта Србија жели од Косова! Циљ је само један!

Бивши косовски премијер и лидер Самоопредељења Аљбин Курти рекао је да су Заједница српских општина и размена територија различита имена истог напора државе Србије за поделу Косова.

Курти је путем објаве на Фејсбуку оценио да су пројекти Србије стари и да Приштина новим уступцима Београду само назадује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да се „подсетио док је читао књигу ‘Стандарди и статус’ Јоакима Рикера, да су некада етничка децентрализација, а данас ‘Заједница’ и ‘размена територија’ различита имена за исту намеру Београда, за поделу Косова“, и цитирао пасус са 61. странице ове књиге.

„Што се тиче питања децентрализације, које је било врло контроверзно, овим планом се настојало помирити супростављене захтеве. У почетку је Коштуница захтевао потпуну поделу Косова, што је предвиђало његову територијалну поделу по етничким линијама. Овај захтев је одбијен током преговора, и уместо тога, Београд је предложио стварање 12 општина са српском већином на Косову, делимично географски повезаних, са високим нивоом аутономије, јаким међуопштинским везама и директним институционалним везама са Београдом“.

Пројекти Београда су стари, новим уступцима Приштина је назадовала, поручио је Курти.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг