Србија

ЈАНКОВИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ! Самоизолација неопходна, али и још ригорозније спровођење мера! Ево шта нас чека!

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да ситуација може и да се погорша ако не будемо пазили. Кризни штаб стоји на становишту да је самоизолација неопходна јер тако ћемо заштитити наше људе и здравље свих нас, истакао је др Јанковић.

Београд, Крагујевац, Зајечар и Прешево су градови у којима је последњих дана повећан проценат новозаражених коронавирусом. Трећина заражених је у главном граду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђаци и родитељи полако усвајају препоруке и правила. Али, шта је са грађанима који се враћају са летовања – процењује се да је у Црној Гори, која тренутно има најнеповољнију ситуацију у Европи, око 75.000 грађана Србије.

Срђа Јанковић, имунолог рекао је за РТС да ситуација може и да се погорша ако не будемо пазили.

Говорећи о самоизолацији, каже да препорука стоји у трајању максимално могућег периода инкубације свима који долазе са подручја где је висока активност ковида, она нема снагу законске обавезе, али није мање важна у заштити здравља и живота.

„Не потоји логистички апарат који то може да контролише, али Кризни штаб стоји на становишту да је самоизолација неопходна, јер тако ћемо заштитити наше људе и здравље свих нас“, рекао је Јанковић.

Ситуација се побољшала донекле у односу на оно што смо имали у току највећег дела лета, али постоји потенцијал да поново почне да расте број заражених.

„Није равномерна расподела броја оболелих по градовима, ако не носимо маске, не поштујемо дистанцу, не одржавамо хигијену – итекако постоје услови да имамо погоршање“, каже др Јанковић.

„Мислим да треба још ригорозније да спроводимо мере сада, јер можемо највише тиме да допринесемо“, истакао је Јанковић.

Да ли треба да се плашимо сценарија погоршања
Великом делу грађана је то прешло у навику. Неки као да игноришу коронавирус, никада сви неће делити једно мишљење, сматра Јанковић.

Нормално је да разлике у гледиштима постоје, али када је у питању опште добро, Јанковић истиче да треба да постоји консензус – маске, дистанца, хигијена могу да спрече смртоносну заразу.

Према његовим речима, ако што већи број нас буде то спроводио не треба да се плашимо нових сценарија погоршања.

У Аустрији је драматично порастао број заражених. Много је наших грађана у тој земљи, посебно у Бечу.

„У овом тренутку је то Аустрија, али суштина је да увек и свуда треба водити рачуна, свуда вирус може да распламса епидемију ако се за то стекну услови. Таласи се јављају местимично, негде врх талса, негде удолина“, објаснио је Јанковић.

Вакцина и испитивање

Говорећи о вакцини, Јанковић каже да није проблем што се води дебата већ што се искривљени аргументи бесомучно понављају – да су вакцине штетније од болести које штите, а то неће бити тачнио ни сада.

„Када се било коме деси нежељени догађај, када некоме на било који начин позли, не процењује се да ли би то могло да има везе са вакцином у првом кораку, прво се обуставља, па се ради процена да ли уопште постоје изгледи да је то од вакцине, а не од нечега другог. Може да им се деси било шта“, рекао је Јанковић.

Подсећа да је након свега неколико дана настављено истраживање, што значи да је тим који води студију констатовао да то нема везе са вакцином.

 

 

 

 

Извор: РТС