Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Очекује се пораст броја оболелих од короне! ЗА ДВЕ-ТРИ НЕДЕЉЕ ОПЕТ ЋЕМО ПУНИТИ КОВИД БОЛНИЦЕ!

На одмору у иностранству је 25.000 грађана Србије, а у већини тих земља је гора епидемиолошка ситуација него у Србији, па се очекује скок броја оболелих од короне

Око 25.000 наших грађана тренутно је на летовању у Турској, Египту, БиХ, Албанији, Хрватској и Црној Гори и за две-три недеље треба очекивати пораст броја заражених, а тиме и ново пуњење болница. Само на граници с Црном Гором, у коју је од јуче могуће ући с негативним серолошким тестом, од раног јутра су километарске колоне из Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, рекао је за Курир да, иако је благо затишје, не смемо да се опуштамо јер и даље имамо заражене сваког дана, а за две-три недеље можемо очекивати раст новооболелих, али и повећање броја људи по болницама.

– Много наших људи је отишло на летовање и у земље које имају високи број заражених. Примера ради, Црна Гора за дан имаи више од 100 инфицираних, а има много, много мање становника од Србије. Видимо и километарске колоне на граници с Црном Гором… Очекујем за две-три недеље пораст броја заражених и броја пријема у болницама. А добро знамо колико је вирус опасан – навео је Ђерлек, који је и сам, као координатор ковид болнице у Новом Пазару, прошао страхоте у јулу, када се дешавало да имају и по 100 тешких пацијента дневно

Деца нису проблем

Он не страхује да ће ковид букнути у школама, јер се, како је рекао, и у Европи и у земљама у окружењу показало да деца слабије оболевају и ређе преносе вирус, и да школе не представљају велики ризик.

– Наравно да ће бити спорадичних случајева, али можемо и да видимо да чак и у вртићима, где деца и не носе маске, није букнула зараза. А ђаци носе маске. Далеко од тога да у Србији сви поштује мере, али управо зато је Министарство здравља ангажовало и велики број санитарних инспектора како би се осигурало поштовање мера – рекао је Ђерлек.

И епидемиолог и члан кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић за две недеље очекује пораст броја заражених због повратака са летовања и непоштовања мера у неким ситуација код нас.

– Одлазак на море је ризик који није препоручен, али су грађани, и поред тога, отишли на летовање. Људи су летовали од Хрватске до Албаније, упркос томе што је у тим државама забележен већи број оболелих него код нас, а има и оних који су одмор провели на нашим планинама и у бањама, али нису поштовали мере – казао је он за ТВ Прва и додао да је био шокиран када је видео огроман број људи у аква-парку у Јагодини, а нико не носи маску и не држи растојање:

– А да не причам о разним музичким догађајима и прославама у многим градовима Србије.

Нема евидениције

Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција Јута, казао је за Курир да се тренутно око 25.000 наших грађана налази у иностранству.

– Већина их је у Турској и Египту, за који су укинути чартер летови одскора, тако да сада једном недељно лети редовна линија „Ер Каира“. Мало наших грађана преко агенција има у Босни, Албанији и Црној Гори, тамо већина иде индивидуално. Немамо података да ли се и колико наших људи вратило заражено са летовања – рекао је Сеничић.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Јелена Пронић