Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ХРВАТСКУ! Спрема се катастрофа! Очекује се удар 30 пута јачи од оног у марту!

У Загребу су ноћас и јутрос забележени слабији земљотреси, а многи становници хрватског главног града су у трајном страху од новог великог подрхтавања тла, пише портал Индекс.

Разорни земљотрес који је у марту оставио велику материјалну штету променио је живот становицима Загреба, а Томислав Фикет из Хрватске сеизмолошке службе рекао је за РТЛ, преноси портал Индекс, да се релаксација тла и мањи земљотреси могу наставити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фикет је упозорио и да постоји могуцност да Загреб погоди и јачи земљотрес од оног у марту, јер, како је објаснио, „колико год да су последице биле драстичне, то, нажалост, није максимална енергија коју се у загребачком подручју може очекивати да би се могла ослободити“.

– За загребачко подручје то је 6,3 до 6,5 по Рихтеру. То је тридесетак пута јаче од потреса 22. марта. За дубровачко подручје је то око седам степени – рекао је Фикет.

Хрватска сеизмолошка мрежа састоји се од само 17 сталних станица, док на пример, Италија има хиљаду, Словенија 50 таквих станица.

Једноставно се ради о томе да смо држава која има незахвалан облик и да би се могло квалитетније покрити територија, треба нам густа мрежа станица, за које немамо средстава – нагласио је Фикет и додао да би таква густа мрежа решила два проблема.

– Аутоматска локација која је онда много квалитетнија и дежурне службе цивилне заштите добијале би тачну информацију о тренутку и месту настанка потреса. А други је да се прикупља значајно већи број података слабих подрхтавања, што би нам помогло да сазнамо више о сеизмичности Хрватске и да донесемо неке квалитетније закључке – истакао је Фикет.

 

 

 

 

Извор: Тањуг