Свет

КАКО ЋЕ ГРАЂАНИ РЕАГОВАТИ? Путовања преко границе никад више неће бити иста! ОВО ЈЕ НОВИ ПРЕДЛОГ!

Фото: јутјуб

Европска комисија предложила је нове мере које би све земље чланице требало да примењују како би хармонизовале рестрикције на путовања унутар ЕУ уведене у циљу сузбијања пандемије КОВИД19.

Мере подразумевају заједничке критеријуме и прагове када се одлучује о увођењу ограничења путовања, јединствено мапирање зона помоћу договореног кода боја, заједнички оквир за мере које се примењују на путнике из високо ризичних подручја као и јасне и правовремене информације о свим ограничењима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Предлажемо заједнички приступ свим мерама које ограничавају слободно кретање нашим државама чланицама. Овакве мере ће обезбедити више стабилности, више предвидљивости и јасноће за Европљане“, поручила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Због пандемије корона вируса многе националне владе земаља чланица увеле су ограничења путовања на своју територију, а због недовољне координације, хармонизације и честих променама мера грађани у Европи, укључујући и раднике и студенте, често су збуњени, неинформисани, па и уплашени да путују.

Норвешка уводи карантин за Словенију и Италију

Норвешка је најавила да ће од 5. септембра увести карантин у трајању од 10 дана свима који долазе из Италије и Словеније због пораста броја заражених корона вирусом у тим земљама.

Како се наводи у саопштењу норвешког Министарства спољних послова, рестриктивне мере односиће се и на Ватикан и Сан Марино, али ће бити ублажене за особе које долазе са Кипра, из шест региона у Шведској, као и из једног у Данској.

У настојању да спречи поновно ширење вируса, Норвешка је одредила карантин за све путнике из земаља у којима је у протекле две недеље регистровано више од 20 нових случајева корона вируса на 100.000 становника, подсећа Ројтерс.

Новреска, такође, саветује својим држзављанима да не путују у наведене земље.

Норвешка улазак у земљу, без одласка у карантин, дозвољава само грађанима чланица ЕУ – Мађарске, Словачке, Финске, Кипра, балтичких држава, као и из неких делова Данске и Шведске.

 

 

 

 

Извор: Тањуг