Србија

КОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО! Ове мере се не смеју укинути! Ако се то дозволи, ево шта нас чека!

Јесен је омиљени део године за прославе, свадбе, крштења. Ипак, ове године постоји једна отежавајућа околност – корона вирус. Док се сви младенци питају шта ће са целом организацијом, да ли ће се број званица повећати, шта ће бити са гостима из иностранства, епидемиолог др Предраг Кон има само један одговор за њих.

Са смањењем броја заражених многи су помислили да би било могуће да се живот врати у нормалу. Са повратком у нормалу сви су се понадали да ће опет моћи да уживају у весељима. То је за епидемиологе „немогућа мисија“ и управо то је нагласио и епидемиолог Предраг Кон у интервјуу за „Политику“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не можемо да дозволимо у овој ситуацији експлозију разних прослава и свадби и свега онога што се одлаже и само чека тренутак да се одобри. Тада би се отворила масовна могућност преношења вируса. Разумем жељу за организовањем прослава, али је то у овом тренутку немогуће – каже Кон.

Нису повољније прогнозе ни за љубитеље спортских манифестација који су се надали повратку на трибине и поновном враћању утакмицама.

– Кад је реч о утакмицама пред публиком, то зависи од организатора да ли ће бити у стању да контролишу ситуацију и спрече пренос вируса. Све док неко не предузме одговорност за организацију, највероватније неће моћи да се одржавају утакмице пред масовним бројем навијача. Уколико се то дозволи, желим да се зна да је то противно мом мишљењу – био је оштар наш епидемиолог.

Последњих дана се појавио велики број снимака са разниних манифестација, прослава из клубова, са базена, тргова са наступа страдних уметника. У публици су били махом млади који нису испоштовали ниједну епидемиолошку препоруку. Шта ће бити са ноћним клубовима?

– Имали смо допис ноћних клубова да они нису могли да гарантују за њихове посетиоце да ће користити заштитну опрему. Самим тим, није могуће да им се омогући да раде – закључио је Кон.

О скидању маски да и не говоримо…

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс