Србија

КОНАЧНО СЕ ОГЛАСИО ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ! Ово је права истина о споразуму Београда и Приштине!

„Споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписан у Белој кући, изузетно је добар за Србију, у интересу је обе стране, и Срба и Албанаца, и треба да створи боље прилике и очува мир на Балкану“, поручио је председник Србије Александар Вучић из Вашингтона. …

„Тешко да ћемо у будућности имати овако добре споразуме“, истакао је председник Вучић за Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Споразум треба да отвори све наше прелазе и пролазе, како год их називали, да спојимо људе, предузећа, да разговарамо о пројектима који ће да нас спајају, а не раздвајају у будућности, а та будућност мора да буде мир и стабилност“, рекао је Вучић за ТВ Пинк из Вашингтона.

Он је приметио да би људи можда више волели да буде оштрији и да опсује некога, али он не говори, како истиче, на тај начин, јер смо веома скупу цену платили због претходне неодговорности.

„Желим да искористимо сваку прилику да сачувамо мир и стабилност, чувајући националне интересе“, рекао је Вучић.

Он је додао да још једном грађанима, којима полаже рачуне, пренесе да је задовољан и да ћемо тешко у будућности добијати овакве или добре споразуме, јер, каже, не зна какви ће предлози долазити са разних страна.

„Борили смо се, добро се припремили. Амерички домаћини су имали слуха, желели да нас чују. Ми смо приметили њихове жеље, јер су САД признале Косово, али реаговали смо време, добро, одлучн, одважно и урадили добро свој посао“, рекао је Вучић и додао да је споразум добар за земљу, али да не жели да показује претерано задовољство, да не би тиме омаловажио другу страну.

Нисмо победили, али нисмо били поражени, већ поштовани

Вучић је захвалио грађанима што су препознали значај потписаног споразума у Вашингтону и истакао „да ми нисмо ту побдили, али да нисмо били поражени, већ поштовани“.

„Захвалан сам људима у Србији, осетио сам да су људи били поносни, не зато што смо победили, нисмо, али нисмо били поражени, били смо поштовани“, рекао је Вучић.

Истиче да је био том приликом на билатералном нивоу примљен код председника САД Доналда Трампа.

„Не зато што сам негде некога звао и зато што је то важно било коме за кампању већ зато што сам разговарао о важним питањима за Србију“, додао је Вучић.

„Мали Шенген“ и долазак ДФЦ значајни за српску привреду

„Долазак америчке развојне корпорације ДФЦ, који је договорен споразумом потписаном у Вашингтону, је значајан за кредитни рејтинг и даљи развој српске привреде кроз нове инвестиције“, изјавио је Вучић.

ДФЦ долази само у Србију на Балкану, истакао је Вучић.

Он се осврнуо на трећу тачку споразума, указујући да у том делу споразума, уз изградњу аутопута од Београда до Приштине, железничке везе, преко пружања финансијске подршке малим и средњим предузећима, стоји да ће ДФЦ „имати пуно присуство у Србији“.

„Нико други на западном Балкану то нема. Јуче смо имали разговор са ДФЦ , који води Адам Бауер веома близак председнику Доналду Трампу, Џареду Кушнеру. ДФЦ је један од начина како свој новац користе као неку врсту меке америчке моћи и за подршку земљама са којима сарађују. Помоћи ће даљем позитивном изгледу кредитног рејтинга наше земље“, рекао је он.

Промена односа САД према нама и нашој земљи

Вучић је изјавио да је споразум доказ промене односа према нама и нашој земљи, коју Срби треба добро да упамте и захвале Доналду Трампу и његовом тиму.

Истакао је да Америка поштује све на шта стави свој потпис, а упитан да ли ће то важити и ако дође до промене администрације у Вашингтону – изразио је уверење да до тога неће доћи.

Међутим Вучић је указао да је у САД тренутно све сем лака атмосфера, додајући да никада није видео празнији Вашингтон.

„Влада чудна ситуација, али верујем да ће Америка као најмоћнија земља света убрзо изаћи из тога и наставити да се развија“, казао је Вучић.

„Најскупља српска реч је будућност“

„Косово и Метохија је део наше прошлости и наше будућности, ја га никада нисам избацивао ни из прошлости, ни из будућности, али, најскупља српска реч је – будућност“, изјавио је Вучић.

На питање да ли је Косово најскупља српска реч, Вучић је рекао „да је та реч будућност, да треба да се прича о животу наше деце“.

„Највише волим када лекцију држе лажне патриоте, које не знају ништа. Знам свако српско село на КиМ, знам већину албанских села. Знам о свим папирима од почетка до краја, и нас, можда тројица, људи у целој Србији зна сваки детаљ ситуације на сваком месту… А, онда слушате људе који тешко да на карти могу нешто да вам покажу… Мало вас то боли и мало вам смета“, каже Вучић.

Али, тим поводом се позвао на коментар Ричарда Гренела, који му се свидео, „да се не треба жалити, јер Гренел сматра да се политичари превише жале“.

Вучић је указао да је Србија у две агенције већ на степеник од нивоа најважнијих земаља ЕУ када је у питању кредитни рејтинг.

Долазак ДФЦ, према његовим речима, помоћи ће да многи људи не остану без посла, јер ће моћи додатно да помогну опстанку и напретку српских привредника, а подстаћи ће и долазак инвеститора у нашу земљу.

Вучић је изразио захвалност амбасадору САД у Србији Ентонију Годфриу, за којег је казао да је увек апсолутно фер и подржавао Србију на сваком месту, те је захвалио и председнику САД, његовом тиму, изражавајући наду да ћемо моћи наставити сарадњу.

Посебно је истакао и значај договора око прикључења Косова „мини Шенгену“, подсетивши да је данас српска привреда испред свих, и да свако отварање и уклањање препрека значи много за све земље које учествују у томе, а допринеће понајвише српској привреди.

„Уклањање баријера значиће смањење за седам одсто оперативних трошкова. Они, према неким проценама, износе око 3,5 милијарди евра на нивоу свих, а за Србију отпада 1,5 милијарди евра минимално“, објаснио је он.

Вучић је рекао да ће тај новац моћи бити коришћен за финансирање других важних пројеката у земљи.

Изразио је жаљење, што се код нас, каже, све сведе на или ствари које су емоционално значајне, или на политички значајне, што је, каже, наравно важно, или на трећу ствар, а то је како ћемо да приметимо да нешто није добро како би кукали.

Знам да у ЕУ нису много срећни, јер нам споразум даје снагу

Вучић је изјавио „да у ЕУ нису много срећни због потписаног споразума у Вашингтону, и да он то разуме, јер нам тај документ“, како је истакао, „даје снагу за неке друге ствари“.

„Зато разумем ћутање, понекад чак и љутње ЕУ због овог споразума, јер ово нама даје неку врсту снаге за друге ствари“, рекао је Вучић.

Србија свакако пристаје на разговоре о КиМ у ЕУ, јер смо ми на европском путу, рекао је он и истакао да су то за нас најтежи разговори, али од изузетног значаја.

„И најмање доброг од тога можемо да очекујемо што се тиче КиМ. Много доброг од ЕУ можемо да очекујемо, али што се тиче КиМ најмање доброг“.

Он је поново истакао да „ми овакав споразум дуго нећемо добити, по било ком питању, са било ким о било чему“.

Вучић је захвалио данас грађанима Србије на подршци током преговора у Вашингтону, који су резултирали споразумом о нормализацији економских односа са Приштином.

Србија је наша земља, за нас најлепша и најбоља. Српска делегација има важне економске и билатералне разговоре иза себе. Хвала људима у Србији на подршци и бризи, што су веровали у своју делегацију и што воле Србију“, написао је Вучић на Инстаграм профилу Будућностсрбијеав.

Он је објавио и видео снимак са најважнијим моментима током боравка у Вашингтону.

 

 

 

 

Извор: Тањуг, РТВ