Свет

ЛЕКАРИ ПОЗВАЛИ НА ОПРЕЗ: Овај симптом КОРОНЕ погађа мушкарце!

Јавља се брзо након кашља и грознице

Корона вирус може да проузрокује отицање тестиса код мушкараца и да утиче на њихову плодност, упозоравају лекари. Од почетка пандемије забележено је више од десетак симптома Цовид-19, укључујуц́и сув кашаљ, грозницу и губитак укуса или мириса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али медицински експерти из Сједињених Америчких Држава су рекли мушкарцима да буду на опрезу након што је 37-годишњи пацијент примљен на Одељење за хитну медицинску помоћ са отоком и ‘нелагодом’ у мошницама.

Пацијент је провео ноћ у болници када су му прописани антибиотици и лекови против болова. Након тога је отпуштен, а у извештају пишу да се бол у тестисима смањио, али није речено да ли се његово стање побољшало у наредним недељама.

Лекари из здравственог образовног конзорцијума Сан Антонио у Тексасу рекли су да је вирус оштетио његове сперматозоиде, који одржавају сперму здравом.

Упозорили су да би штета коју је проузроковао Цовид-19 могао да има ‘будуц́и утицај на плодност мушкараца’.

Слични извештаји о боловима у тестисима код пацијената са Цовид-19 раније су примећенији, али није било евидентних доказа.

Стручњаци се надају се да ц́е подизање свести о њима помоц́и другим лекарима да „препознају ову болест на време и покрену одговарајуц́е лечење, карантин и прац́ење плодности“.

Ово откриће долази након студије двојице америчких доктора која сугерише да ц́е мушкарцима бити теже да се боре против Цовид-19 због начина на који вирус улази у тестисе.

Када Цовид-19 уђе у тело, везује се за рецепторски протеин у ћелијама познат под називом АЦЕ2, а затим ангиотензин претвара у ензим 2. Налазе се у плуц́има, срцу и цревима. Код мушкараца протеин се такође налази у великим количинама у тестисима, док се код жена врло мала количина налази у ткиву јајника – наводи се у овој студији.

Да корона вирус може да нападне тестисе казао је и професор доктор Бранимир Несторовић.
Познати пулмолог је тиме потврдио да је овај вирус неистражен, а у свом излагању је и навео да ћемо у будућности видети да ли ће млади људи имати последице.

– Мени ово делује као нова врста корона вируса. Некако је прошло незапажено да овај вирус напада мозак, бубреге, тестисе… Ово је једини респираторни вирус који напада тестисе. Видећемо како ће ови млади људи који су прележали вирус реговати на то. Никада нисам видео овакав вирус – рекао је својевремено Несторовић за ТВ Пинк.

Извор: Srbijadanas.com