Регион

Лоше вести! НИШТА ОД ЛЕТОВАЊА У ГРЧКОЈ И СЛЕДЕЋЕ СЕЗОНЕ? Ево о чему се ради!

СВИ који су ове године дигли руке од Грчке после затварања граница и преломили – ићи ће догодине, можда доживе и ново разочарање. Може се десити да ће морати да сачекају тек 2022. годину.

Група хотелијера у Грчкој затражила је да мораторијум, којим им држава дозвољава да не врате новац за аранжмане који нису реализовани због корона вируса, буде продужен до 2025. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Грци јесу тражили тај мораторијум, али им он није одобрен. Нема прогноза за следећу годину. Нажалост, ништа не зависи од нас“, каже председник Јуте Александар Сеничић за Б92.

Дакле, проблем је то што тренутно грчки хотелијери имају опцију да врате новац не пре 01.01.2022. године, па како нам је објашњено, могу и да не раде следеће године, а новац да врате тек тада.

„Доста је све компликовано,а и тешко објашњиво, зато је јасно да држава мора да помогне и заштити новац својих грађана“, закључио је Сеничић.

Путници у сваком случају неће бити оштећени, пошто и у Србији постоји рок за повраћај новца до 2022. године.

Туризам је 2019. пунио 20 одсто грчког бруто друштвеног производа.

„Рачунамо с 15 милијарди губитка у поређењу са 2019, када су приходи од туризма били 18 милијарди евра“, рекао је Григорис Тасиос, председник грчког Удружења хотелијера.

Према Тасиосу, упркос потешкоћама, Грчка се поново отворила за туризам, ушла у конкуренцију и показала се као једна од најбољих дестинација на Медитерану стварањем позитивне слике.

„Морамо да наставимо. Морамо да преживимо и да предузмемо следећи корак“, рекао је Тасиос.

Остаје да се види да ли ће пакет помоћи Европске уније од 750 милијарди евра – од којих су за Грчку предвиђене 32 милијарде – помоћи да се надокнаде огромни губици, и то не само у туризму.

Једно је сигурно: ако следећа година не донесе значајнија побољшања, то би могло да има велике последице.

Иако је наша држава већ недељама са најнижим бројем заражених у региону, Грци су остали неумољиви и држаће спуштену рампу и после 15. септембра.

Овом одлуком падају у воду све наде и спекулације да ће се у земљу Хелена моћи са негативним ПЦР тестом.

Остаје да се види како ће све ове одлуке утицати на следећу сезону, јер су наши туристи овог лета били окренути другим дестинацијама.

Питање је колико њих се ужелело Грчке, а колико је упознало друга одмаралишта и одлучило да и следећу сезону проведе тамо.

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com