Србија

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ ОТКРИО: Дритан Абазовић не да Србима да воде јаке ресоре! Ево шта се крије иза свега!

Фото: Јутјуб

Саопштио је да он мора чувати националне интересе Црне Горе и да не може дозволити да српски политичари добију МУП, одбрану, спољне послове, правду…

Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, после неколико дана тешког надгорњавања и жустрих преговора под Острогом ставио је пре два дана тачку и разрешио црногорску драму – ДФ је подржао Алексу Бечића за шефа парламента, а за мандатара будуће владе Здравка Кривокапића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У уторак по подне и увече чинило се да је договор трочлане коалиције далеко светлосну годину. Дан касније, све је текло глатко. Шта се то десило?

– Нажалост, поједини дежурни „опозиционари“ испод Фејсбук и Твитер балдахина беспотребно су покренули омиљену црногорску дисциплину – тражење издајника међу онима који никад нису издали. Благословен сам што са бруком нисам имао чак ни случајан сусрет.

Рекли сте да је Абазовић тражио кључне ресоре, од одбране и полиције, до АНБ и правде. Појавиле су се спекулације да је Амфилохије подржао Абазовића у тим захтевима. Шта се дешавало под Острогом?

– Могу да говорим само у своје име и потврдим да је Абазовић саопштио да он мора чувати националне интересе Црне Горе и да не може дозволити да српским политичарима које ми предложимо припадну МУП, Министарство одбране, Министарство вањских послова, АНБ и Министарство правде. Његово је легитимно право да то тражи и има такав осећај, као што и ја имам потпуно другачији осећај у односу на његове ставове. Вероватно је решење негде између, али зато и треба разговарати.

Чини се да је од избора главни удар режима усмерен на то да се ДФ искључи из будуће власти. Зашто?

– Поједине структуре које себе воле да именују као „грађанску“ савест Црне Горе, а никад своју људску и политичку тежину нису измерили на изборима, упорно али јалово покушавају створити атмосферу да је коалиција окупљена око ДФ 135.000 гласова освојила грешком и да је народ у ствари гласао за неког другог ко није освојио ништа. Управо тај труст „грађанских“ мозгова жели наметнути филтрацију подобних и неподобних Срба који изазивају или не изазивају негативне емоције. И наравно, ДФ у тој подели означити као недостојног за учешће у будућој влади.

Бројне су спекулације на утицај Београда на постизборне процесе, и то преко вас и ДФ.

– За наводни утицај Београда и Александра Вучића на наша политичка збивања највише нас оптужују они који више времена проводе у Србији него у Црној Гори. Посебно ми је занимљива једна категорија црногорско-српских салонских мислилаца и букача – бизнисмена који су у Пионирском парку дуже били од дрвећа фотиније, не би ли макар видели портира испред Председништва, ако је већ Александар Вучић одсутан. С Вучићем имам коректну и јасно дефинисану сарадњу у складу са Уставом и чињеницом да сам српски политичар из Црне Горе који жели најбоље односе са братском државом.

Кључ за формирање нове владе су, очигледно, безбедносни ресори. Како ћесе то решити?

– Ако постоје принципи, проблем ће бити решен за десет минута. Ми немамо проблем ни с принципима, ни с будућим партнерима, а најмање са спремношћу да се ухватимо укоштац са организованим криминалом и корупцијом. Нећу да верујем да је управо то разлог неспоразума.

О потенцијалној функцији

Паника ако будем шеф АНБ

Видите ли себе као шефа Агенције за националну безбедност? И о томе је било гласина.

– Одавно једна информација, коју нисам ни потврдио ни демантовао, а односи се на могућност да будем директор АНБ, није изазвала толику панику у криминалним, безбедносним и политичким круговима.

 

 

 

 

Извор: Курир.рс