Регион Србија

Милорад Додик упутио УПОЗОРЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ: Треба све добро проучити!

Фото: Јутјуб

Није добар тренутак за САД да отварају нова балканска питања

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да би поруке које је непосредно пред улазак у Белу кућу упутио председник Србије Александар Вучић требало пажљиво и добро читати, и да из њих јасно произилази да Србија жели компромис, мир, стабилност и напредак, не само у оквиру своје државе, већ и у целом региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нормално је да ће и у разговорима у Белој кући учинити све да заштити првенствено српски народ на Косову и Метохији, али сам сигуран да неће учинити ништа што би нанело штету било ком другом народу. У тим напорима да се очува мир и безбедност свих на Космету, да се очува тероторијални интегритет Србије и да Срби и Албанци отоворе ново поглавље у односима, ми му пружамо безрезервну подршку – нагласио је Додик.

Он је оценио да најаве да би на столу могло да се нађе нешто више од економских тема које значе и нормализацију живота на Косову, могу само да компикују већ ионако сложену ситуацију.

– Не желимо да верујемо да би једна суперсила каква се САД себи дозволила да се под кровом Беле куће уђе у нове неспоразуме, а то би једна таква понуда и значила. Не верујемо да би САД жртвовале стабилност целог региона јер су управо они много уложили у стабилизацију прилика овде. Папир на коме би се тражило признање косовске независности аутоматски би повукло питање и статуса Републике Српске, о чијој независности су САД разговарале још док је трајао ‘грађански’ рат у БиХ – казао је члан Председништва БиХ.

Додик је изразио мишљење да САД два месеца уочи председничких избора нису спремне за отварање још једног питања на Балкану.

Специјални изасланик америчког председника за преговоре Косова и Србије Ричард Гренел демантовао је данас да је на састанку Београда и Приштине у Белој кући на столу папир чија једна тачка подразумева међусобно признање Србије и Косова.

Извор: Srbijadanas.com