Србија

МИНИСТАР МАЛИ ОТКРИО! Американци нуде милијарде долара Србији! Ево зашто!

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, након састанка са америчким ДФЦ -ом, да Американци нуде милијарде долара за развој српских компанија, привреде и инфраструктурне пројекте, као и да ћемо прва средства од тог америчког фонда добити већ до краја новембра.

„Када сам рекао да размишљамо о милијарду долара само за гарантну шему, они су рекли – размишљајте о милијардама долара, а не о једној милијарди“, рекао је Мали новинарима, додајући да ће тачна цифра бити позната крајем следеће недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада ћу од њих добити понуду, прецизирао је Мали.

Истакао је да је то прилика која се не пропушта и коју морамо да искористимо на прави начин.

Каже да ће се први ефекти отварања канцеларије ДФЦ-а у Београду видети већ у новембру.

„Очекујем да ћемо са директором канцеларије Џоном Јовановићем имати први састанак већ до краја следеће недеље и очекујем контра понуду у односу на услове које смо ми њима дали за гарантну шему и које све инструменте они могу да нам дају и слично. После тога ће брзо бити донета одлука на влади, а и они су спремни брзо те одлуке да донесу“.

Мали наглашава да ми тај новац можемо да имамо у Србији до краја новембра за домаће компаније.

На питање какве су биле понуде које је ДФЦ дао Србији, каже да је њихова понуда била веома повољна, али да је он одбио као за нас неприхватљиву пошто хоће да се избори за још боље услове.

„Дајте ми седам до десет дана да се изборим за најбоље могуће услове и најјефтинији новац за наше компаније“, рекао је Мали.

Каже да је веома задовољан данашњим састанком и чињеницом да је он уследио само дан након отварања канцеларије ДФЦ-а и што је цела њихова делегација остала у Београду.

Како је рекао, данас је било речи о конкретним пројектима са циљем да новац што пре стигне у Србију.

Планирано је, додаје, да у наредних десетак дана буду реализоване три важне ствари за привреду, а прва је гарантна шема за микро, мала и средња предузећа која ће бити слична оној као што је држава урадила за помоћ тим фирмама у борби са ковидом19.

Гарантна шема са ДФЦ-ом ће подразумевати добијање још повољнијих средстава за предузећа како би могла да одрже ликвидност и купе нову опрему и технологију.

Додаје да Американци инсистирају да се обезбеди посебна линија за приватна микро, мала и средња предузећа, а чак и за компаније за до 500 запослених.

Друга ствар о којој се разговарало, каже Мали, јесте о пројектима из програма „Србија 2025“ који је вредан 14 милијарди евра, а који подразумева изградњу нових ауто-путева и железничких пруга, као и друге инфраструктуре.

Трећа ствар, пренео је да су Американци заинтересовани да дају подршку америчким инвеститорима да дођу у Србију и отворе фабрике.

Подсетио је да је Србија већ кренула са корпоративним обвезницама и да Американци желе да нам помогну у развоју финансијског тржишта и обезбеде и друге финансијске инструменте, како би дошли до додатних извора финансирања.

Мали је рекао да раније пројектовано да ће привредни раст Србије бити минус један или нула ове године, али да најновије пројекције показују да смо ближи томе да будемо на нули.

„По томе ћемо бити, ако не први, онда међу прве три земље у Европи“, закључио је Мали.

Михајловићева: Формиран тим који ће радити 24 сата дневно са ДФЦ

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре формирало је посебан тим који ће радити 24 сата дневно на пројектима са америчком Међународном развојном финансијском корпорацијом ( ДФЦ ), изјавила је данас потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић.

Она је после састанка са представницима ДФЦ-а и ЕXИМ банке, у Клубу посланика, рекла да су велике ствари пред нама, као и да се то не односи само на повезивање са Приштином аутопутем Ниш – Мердаре – Приштина, као и железницом, већ и на регионалне пројекте на којима ће се радити.

Истакла је да је данас одржан први радни састанак са ДФЦ-ом , као и да ће то министарство наставити да припрема пројектну документацију како би што пре уследила и реализација.

„Желимо врло брзо да имамо реализацију пројеката и резултате које ћемо понудити грађанима“, нагласила је Михајловић.

Пренела је новинарима да су на данашњем састанку били и представници Коридора Србије, Путева Србије и српских железница и да су разговарали, пре свега, о томе како да се унапреди инфраструктура, као и о пројектима које су договорили председници Србије и САД, а који ће повезати регион.

Истакла је да је данас одржан први радни састанак са ДФЦ-ом , као и да ће то министарство наставити да припрема пројектну документацију како би што пре уследила и реализација.

„Желимо врло брзо да имамо реализацију пројеката и резултате које ћемо понудити грађанима“, нагласила је Михајловић.

Пренела је новинарима да су на данашњем састанку били и представници Коридора Србије, Путева Србије и српских железница и да су разговрали, пре свега, о томе како да се унапреди инфраструктура, као и о пројектима које су договорили председници Србије и САД, а који ће повезати регион.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изразио је задовољство што присуствује данашњим састанцима српских званичника са ДФЦ-ом и ЕXИМ банком и изјавио да је Министарство грађевинарство, као и увек, састанку приступило професионално, показало спремност за рад и визију за Србију у повезивању са регионом.

Истиче да су сви планови тог министарства у складу са циљевима српског и америчког председника, Александра Вучића и Доналда Трампа, о којима се, подсећа, говорило на састанку у Вашингтону.

„Спремни смо да радимо са Министарством грађевинарства и Коридорима Србије, како бисмо имали резултате који ће унапредити животни стандард свих грађана у региону“, закључио је Годфри

Америчка делегација у НБС

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић састала се данас са представницима америчке делегације, коју су чинили високи представници Међународне развојне финансијске корпорације САД, Извозно-увозне банке САД (ЕXИМ), будући шеф канцеларије ДФЦ-а у Београду као и представници Амбасаде САД у Србији, наводи се у саопштењу.

Како је истакнуто, ова посета високих представника из САД представља наставак сарадње која је трасирана током недавног састанка у Вашингтону председника Србије Александра Вучића и председника САД Доналда Трампа.

Том приликом постигнути су договори који представљају окосницу даље сарадње Србије са САД и унапређења односа двеју земаља на економском плану, а посета представника ФЦД-а и ЕXИМ банке означава почетак спровођења ових договора и њихову даљу конкретизацију прецизирањем развојних пројеката и области сарадње.

На састанку је закључено да је кључни задатак развој и да ће у мери у којој се у Србији омогући јачање инфраструктуре, јачање привреде, а посебно отварање нових радних места, биће већи успех на овом заједничком задатку. Како је истакнуто, НБС која успешно чува монетарну и финансијску стабилност је један од веома важних ослонаца на том путу, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да се у недавно објављеном извештају Стејт департмента о условима пословања и инвестиционој клими за ову годину за више од 170 земаља света за Србију каже да је значајно поправила инвестициону климу, захваљујући предузетим реформама, ојачала финансијску стабилност и повећала фискалну дисциплину, као и да је остварен напредак у процесу приступања ЕУ.

Истиче се и да амерички инвеститори позитивно оцењују Србију, посебно њен стратешки положај, образовану радну снагу, одлично познавање енглеског језика, инвестиционе подстицаје и споразуме о слободној трговини с кључним тржиштима, пре свега са Европском унијом, као и једнак третман америчких компанија с домаћим компанијама и компанијама из других делова света, наведено је у саопштењу.

И Ђурић се састао са представницима ДФЦ -а и ЕXИМ банке

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас, нешто после 11 сати, са представницима Међународне развојне финансијске корпорације ( ДФЦ ) и ЕXИМ банке.

Том састанку присуствује и директор регионалне канцеларије ДФЦ у Београду Џон Јовановић.

У тиму Ђурића су његови помоћници Душан Козарев, Петар Петковић, Дамјан Јовић, Зоран Бојовић и други.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг, ФоНет