Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ово су симптоми са којима никако не смете послати дете у школу или вртић!

СТРУЧЊАЦИ непрестано понављају да ситуација са корона вирусом не сме да се схвати неозбиљно, нарочито у периоду повратка деце у школске клупе.

Ни у ком случају не треба слати децу у школу и вртић уколико имају било какве симптоме, па и оне „најбезазленије“, а оно што је још веома важно, а случај из једног београдског вртића то и потврдио, јесте да и уколико родитељи имају одређене симптоме, децу такође треба да оставе код куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доба је године када се меша почетак сезоне грипа, алергије, а уз присутност ковида, све је додатно отежано у распознавању симптома који могу бити веома слични.

Пре короне, уколико би дете „кашљуцало“ или „слинавило“ углавном би ишло у вртић или школу, док сада то не сме да буде случај.

Како је објаснио др Дејан Јонев, педијатар из Дома здравља „Др Симо Милошевић“, тренутно је „симптоматика корона вируса веома богата и шаренолика“. Наиме, креће се од класичних симптома респираторних инфекција до стомачних тегоба и због тога сваку нелагоду треба озбиљно третирати.

Др Јонев додаје и да овакав став треба да постоји не само због корона вируса већ и због спречавања ширења других болести којима су деца подложнија у великим колективима па и очувања имунитета малишана.

Уз то, чак и ако дете нема симптоме, али родитељи имају, опасност по све може представљати уколико дете не остане код куће. Оно што се десило у престоничком вртићу „Облачак“ то и потврђује.

У овом вртићу на Звездари, отац са повишеном температуром и тегобама је неколико дана доводио дете у вртић, након чега му је током викенда и потврђено присуство вируса. Београдски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак објаснио је да се поменута породица 13. септембра вратила из Црне Горе са одмора, да је отац већ 14. септембра имао повишену температуру и малаксалост, али да су дете све до 18. септембра оба родитеља наизменично доводила у колектив.

Гак је рекао да су просторије вртића дезинфиковане и да ниједно дете нема симптоме корона вируса, али да је овај пример показатељ да се, без одговорности свих, није могуће изборити са епидемијом.

Много се полемисало и о повратницима са летовања, тачније да ли је „паметно“ децу слати у школу одмах по повратку. Препорука коју је Кризни штаб донео за све родитеље чија деца су путовала у иностранство, јесте да проведу 10 дана у кућној изолацији од момента уласка у земљу. Школска деца за то време могу да прате наставу онлајн.

Ризични симптоми за одлазак у школу и вртић

Веома важно за све родитеље јесте да знају са којим тачно симптомима деца никако не треба да иду у школу и вртић.

кашаљ

температура
појава било каквог симптома респираторне инфекције
мучнина и/или повраћање
дијареја
Препорука педијатара је да при појави било ког од ових симптома, дете треба одвести код лекара да се одраде анализе, првенствено крвна слика и да се утврди шта је са дететом
И још једном, уколико родитељи имају сличне симптоме који могу да укажу на ковид, такође не треба никако да шаљу своју децу у школу и вртић.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс