Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ово су три нове одлуке које је донео кризни штаб! Ево шта никако не смете да радите

Ипак, о овоме ће се још причати с обзиром да је сајамска индустрија веома важна за економију

Данас је одржан редован састанак Кризног штаба на коме је разматрана епидемиолошка ситуација у Србији, али и другим земљама, на коме су разматрани сви аспекти на које утиче ковид

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На данашњем састанку Кризног штаба за борбу против ковида-19 донете су три одлуке, од којих је главна она везана за повратнике из иностранства, посебно из земаља у којима је дошло до наглог ширења корона вируса, пре свега Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Кризни штаб је позвао све наше грађане који се налазе на летовању у региону, односно у земљама са великим бројем новозаражених од корона вируса, да се што пре врате у Србију.

1. Надзор

Од петка 18. септембра у 18 часова они ће сви бити у обавези да се по повратку јаве у локалну ковид амбуланту где ће дежурни лекари одлучивати да ли је неопходан даљи надзор грађана или не.

Надзор неће бити јединствен за све грађане, зависиће од стања пацијента, али и капацитета саме ковид амбуланте. Да ли ће неко бити под здравственим надзором или не зависиће од тога како се грађанин осећа, његових година, општег здравственог стања, али и државе из које долази.

Они који буду стављени под здравствени надзор биће или позивани телефоном сваког дана или ће после неколико дана бити поново прегледани у ковид амбуланти како би се редовно пратило њихово стање.

2. Самоизолација или ПЦР

Кризни штаб је замолио грађане да свако ко је дошао из иностранства буде 10 дана у самоизолацији, или да урадиПЦР тест.

Ово је све на нивоу препоруке јер, како је истакнуто, „Кризни штаб тренутно нема законску основ да стави здравог човека по повратку са путовања у карантин или самоизолацију“.

3. Сајмови, концерти…

Кризни штаб је добио доста захтева за организовање сајмова, концерата и сличних манифестација, коначна одлука није донета, али је став свих у Кризном штабу да је ризик од сајмова где се окупи по 1.000 људи у затвореном простору висок.

Ипак, о овоме ће се још причати с обзиром да је сајамска индустрија веома важна за економију.

Извор: Еспресо.рс/Блиц