Свет

МОРАТЕ ЗНАТИ! Вaкцинација против корона вируса: Примићемо једно од ова три типа цепива!

Фото: Pixabay.com

За прављење вакцине Кинези користе „мртав“ коронавирус, Британци и Руси аденовирусе, а остали истраживачи узимају делове генетског кода вируса

Истраживачи широм света испробавају различите начине како да направе ефикасну и безбедну вакцину против коронавируса, а у девет њих које су, према подацима Светске здравствене организације, у последњој фази истраживања користе се три различита приступа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неке од ових вакцина садрже инактивирани (мртав) коронавирус, друге специфичне делове генетског кода вируса САРС-Цов-2, а неке су прављене тако што је на безопасни аденовирус прикачен део короне.

Покретање имунитета

Све вакцине су махом засноване на принципу да се у организам убаци протеин који имитира или садржи део коронавируса како би се имуни систем покренуо да производи антитела и ћелије за борбу против вируса и одбрани се од инфекције. Међутим, како пише британски лист Фајненшел тајмс, постоје на десетине начина за преношење протеина који дају имунитет, а истраживачи широм света испробавају различите приступе.

– Три кинеска кандидата за фазу три користе инактивирани вирус као свој вектор, другим речима, САРС-Цов-2, који је убијен топлотом или хемикалијама. У теорији ће изазвати прави имунолошки одговор, али без последица које изазива живи вирус – пише Фајненшел тајмс.

„Модерна“ и „Фајзер“ и „Бајонтек“, с друге стране, развијају вакцине засноване на РНК, које користе специфичне делове генетског кода вируса САРС-Цов-2 за покретање имунолошког одговора.

– „Астра Зенека“, „Џонсон и Џонсон“, кинески „Цан Сино“ и руски Институт за истраживање Гамалеја користе аденовирус, уобичајени вирус који изазива кашаљ и грозницу и који делује као заогрнути коњаник, носећи имунизујући протеин у битку – наводе.

Наш вирусолог Ана Глигић каже за Курир да се у јавности највише говори о вакцинама које за носача имају аденовирус.

– Код тих вакцина за носача је узет аденовирус, који није опасан за људе. На њега је уграђено парче короне, и то само онај део који ће стимулисати стварање антитела. Ова вакцина је потпуно безбедна у смислу да нема никакве опасности да би корона могла да оживи – наводи др Глигић.

Живе опасне

Исто се може рећи, како каже, и за тзв. мртве вакцине, које су прављене тако што се вирус претходно уништи формалином или на неки други начин.

– Ове вакцине дају слабији имунитет него живе. Живе вакцине дају добар имунитет, у неким случајевима и доживотан, али су оне опасне и морају се добро исконтролисати на великом броју добровољаца – каже др Глигић и додаје да се у овом тренутку не може рећи да ли је нека вакцина боља или лошија од друге, јер се не зна њихов ефекат.

„Џонсон и Џонсон“ушли у трку Једна доза довољна

И вакцина коју је развила компанија „Јенсен“, која послује у оквиру компаније „Џонсон и Џонсон“, један је од озбиљних кандидата за вакцину. Иако већина компанија најављује две дозе, у компанији „Џонсон и Џонсон“ наводе да ће се њихова проучавати као вакцина с једном дозом.

– Уверени смо да би једна доза могла да буде веома ефикасна – рекао је генерални директор за науку компаније „Џонсон и Џонсон“ др Пол Стофелс.

Заустављање пандемије

Успех су благи симптоми

Др Ана Глигић подсећа да ниједна вакцина не даје стопроцентну заштиту, али да је вакцинација веома битна за заустављање пандемије и да нас само она може спасти. – Нећемо сви идентично реаговати. Неки ће створити већу количину антитела, а неки мању. То зависи од интереакције организма и вакцине, односно вируса. Међутим, вакцина ће у сваком случају помоћи да се заустави пандемија, а код зараженог развију благи симптоми – каже др Глигић и додаје да ће она свакако примити вакцину за коју се држава одлучи да је увезе.

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс