loading...
Свет

МОРАТЕ ЗНАТИ! Вaкцинација против корона вируса: Примићемо једно од ова три типа цепива!

Фото: Pixabay.com

За прављење вакцине Кинези користе „мртав“ коронавирус, Британци и Руси аденовирусе, а остали истраживачи узимају делове генетског кода вируса

Истраживачи широм света испробавају различите начине како да направе ефикасну и безбедну вакцину против коронавируса, а у девет њих које су, према подацима Светске здравствене организације, у последњој фази истраживања користе се три различита приступа.

Неке од ових вакцина садрже инактивирани (мртав) коронавирус, друге специфичне делове генетског кода вируса САРС-Цов-2, а неке су прављене тако што је на безопасни аденовирус прикачен део короне.

Покретање имунитета

Све вакцине су махом засноване на принципу да се у организам убаци протеин који имитира или садржи део коронавируса како би се имуни систем покренуо да производи антитела и ћелије за борбу против вируса и одбрани се од инфекције. Међутим, како пише британски лист Фајненшел тајмс, постоје на десетине начина за преношење протеина који дају имунитет, а истраживачи широм света испробавају различите приступе.

– Три кинеска кандидата за фазу три користе инактивирани вирус као свој вектор, другим речима, САРС-Цов-2, који је убијен топлотом или хемикалијама. У теорији ће изазвати прави имунолошки одговор, али без последица које изазива живи вирус – пише Фајненшел тајмс.

„Модерна“ и „Фајзер“ и „Бајонтек“, с друге стране, развијају вакцине засноване на РНК, које користе специфичне делове генетског кода вируса САРС-Цов-2 за покретање имунолошког одговора.

– „Астра Зенека“, „Џонсон и Џонсон“, кинески „Цан Сино“ и руски Институт за истраживање Гамалеја користе аденовирус, уобичајени вирус који изазива кашаљ и грозницу и који делује као заогрнути коњаник, носећи имунизујући протеин у битку – наводе.

Наш вирусолог Ана Глигић каже за Курир да се у јавности највише говори о вакцинама које за носача имају аденовирус.

– Код тих вакцина за носача је узет аденовирус, који није опасан за људе. На њега је уграђено парче короне, и то само онај део који ће стимулисати стварање антитела. Ова вакцина је потпуно безбедна у смислу да нема никакве опасности да би корона могла да оживи – наводи др Глигић.

Живе опасне

Исто се може рећи, како каже, и за тзв. мртве вакцине, које су прављене тако што се вирус претходно уништи формалином или на неки други начин.

– Ове вакцине дају слабији имунитет него живе. Живе вакцине дају добар имунитет, у неким случајевима и доживотан, али су оне опасне и морају се добро исконтролисати на великом броју добровољаца – каже др Глигић и додаје да се у овом тренутку не може рећи да ли је нека вакцина боља или лошија од друге, јер се не зна њихов ефекат.

„Џонсон и Џонсон“ушли у трку Једна доза довољна

И вакцина коју је развила компанија „Јенсен“, која послује у оквиру компаније „Џонсон и Џонсон“, један је од озбиљних кандидата за вакцину. Иако већина компанија најављује две дозе, у компанији „Џонсон и Џонсон“ наводе да ће се њихова проучавати као вакцина с једном дозом.

– Уверени смо да би једна доза могла да буде веома ефикасна – рекао је генерални директор за науку компаније „Џонсон и Џонсон“ др Пол Стофелс.

Заустављање пандемије

Успех су благи симптоми

Др Ана Глигић подсећа да ниједна вакцина не даје стопроцентну заштиту, али да је вакцинација веома битна за заустављање пандемије и да нас само она може спасти. – Нећемо сви идентично реаговати. Неки ће створити већу количину антитела, а неки мању. То зависи од интереакције организма и вакцине, односно вируса. Међутим, вакцина ће у сваком случају помоћи да се заустави пандемија, а код зараженог развију благи симптоми – каже др Глигић и додаје да ће она свакако примити вакцину за коју се држава одлучи да је увезе.

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс

loading...