Свет Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Ево када ће се састати Вучић и Трамп: Ово је тема разговора

Председници САД Доналд Трамп и Србије Александар Вучић састаће се током дана, јавља извештач РТС-а из Вашингтона. Очекује се потписивање економских споразума између Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти потписаће договорене економске споразуме у присуству Трампа. У документу нема тачке о узајамном признању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дописник РТС-а из Вашингтона подсећа да је синоћ пред две делегације постављен један папир, а након тога још два.

Како је рекао, током вечери и ноћи се много радило и Бела кућа је саопштила да ће председник Трамп у 11 сати по локалном времену (17 по српском) поздравити Хотија и Вучића и да ће након тога присуствовати потписивању економских споразума.

После тога, одржаће са њима кратак састанак у Овалној канцеларији.

Председник Вучић је синоћ рекао новинарима да би могао да се очекује добар споразум, а дописник РТС-а наводи да се свакако нешто десило током ноћи.

И амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел објавио је на Твитеру да је дан био продуктиван и да он има наде.

Када је реч о распореду за данас, председника Вучића очекује сусрет са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

Не зна се шта ће бити теме разговора, али се очекује да ће Вучић поменути заштиту црквених имања на КиМ и да ће подсетити Помпеа да Приштина већ годинама није спровела у дело оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Међутим, дописник РТС-а каже да се ствари у Вашингтону мењају из минута у минут.

Вучић је јуче после састанка са представницима Приштине у Белој кући рекао да је одбио тачку која говори о међусобном признању и да се она више неће појављивати у документима.

Када је реч о економији, истакао је да има много добрих ствари о којима је могућ договор.

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је јуче да се очекује завршетак дискусије коју су делегације Београда и Приштине водиле током првог дела дијалога у Вашингтону, најавивши напредак у економским питањима.

Извор: РТС