Свет

НАЈНОВИЈЕ ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА: Ево чиме можете излечити РАК!

Pixabay.com

РЕЗУЛТАТИ аустралијске студије у склопу које су истраживана антиканцерогена својства пчелињег отрова и његове основне компоненте – мелитина на различитим врстама ћелија карцинома дојке, показали су да је он „изузетно ефикасан” уништава агресивне ћелије рака дојке које се тешко лече.

У склопу студије коју су спровели Институт за медицинска истраживања Хари Перкинс ии Универзитет Западне Аустралије коришћен је отров од 312 медоносних пчела и бумбара како би се истражила његова антиканцерогена својства на клиничке подтипове рака дојке, међу којима и троструко негативан рак дојке (ТНБЦ), код којега су могућности лечења ограничене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чланови аустралијског тима открили су да отров и његова главна компонента мелитин не само да брзо проузрокују смрт „троструко негативног карцинома дојке и ХЕР2 ћелија рака дојке“, већ су то успели да постигнути у концентрацијама које нису наштетиле нормалним ћелијама.

ТНБЦ је редак облик рака дојке и чини само 10 до 15 посто свих случајева, навео је Институт. То је врста рака дојке у којем на површини туморских ћелија нису присутни естрогенски и прогестеронски рецептори нити је прекомерно изражен ХЕР2 протеин. Зато су механизми који ту врсту рака подстичу на раст и дељење углавном непознати и због тога се та врста рака углавном тешко лечи. Тренутно нема клинички ефикасних циљаних третмана за ТНБЦ, могућности лечења су ограничене, а прогнозе често лоше.

– Установили смо да је пчелињи отров изузетно моћан. Открили смо да мелитин успева у потпуности да уништи мембране ћелија рака у року од 60 минута – кажу истраживачи. – истовремено је мелитин имао још један изванредну ефиксаност – за само 20 минута значајно је смањио хемијске поруке ћелија карцинома, кључне за раст и дељење ћелија рака.

Истраживањем је тестирано може ли се мелитин користити у комбинацији с постојећим хемотерапијским лековима за лечење врло агресивних врста карцинома дојке. Мелитин ствара рупе на мембранама ћелија карцинома дојке, што потенцијално омогућује улазак осталих третмана у ћwлију да би се још ефикасније утицало на ћелијску смрт.

Техника комбиновања „мелитина и доцетаксела (хемотерапијског лека) показала се ефикасном у смањењу раста тумора код мишева.

Извор: Новости.рс