Регион

НАКОН ПОРАЗА НА ИЗБОРИМА ОГЛАСИО СЕ МИЛО ЂУКАНОВИЋ И ПОРУЧИО СЛЕДЕЋЕ!

Председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће ускоро бити расплет када је реч о формирању нове владе у тој држави и да ће „од оних који ће располагати 41 мандатом у паралменту добити њихову понуду за формирање владе“.

Он је у интервјуу за „Неwсмаx Адриа“ рекао да постоје најаве да ће то бити три опозиционе коалције, али да имају међусобно доста удаљене програме „и ако постоји нешто што их зближава то је жеља да смене ДПС“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли ће учествовати у томе, он је одговорио.

– Не, зашто би учествовали. Ја сам ту где сам, врло чврсто уверен у исправност својих политичких становиштва – казао је Ђукановић.

Ђукановић је додао и да га не изненађују индицендти, као ни „нецивилизацијски моменти“ са славља победе три до јуче опозиционе партије.

Он је рекао да су у Црној Гори као и у региону супротстављена два приступа – прозападни курс са једне и назадни националистички са друге стране који је сада пробуђен.

– Инциденти нису никог изненадили, славље још мање. Разлога за славље увек има, али то славље подразумева и цивилизован однос према другим грађанима и потреби очувања стабилности Црне Горе. Ми смо синоћ присуствовали једном изливу нетолеранције, агресије, примитивизма, покушаја обрачуна са људима који другачије мисле – рекао је Ђукановић.

Он је оценио да је не само у Црној Гори већ у региону у целини још жива два погледа на будућност региона – један је онај којег персонификује досадашњи састав власти у Црној Гори, као мање-више у свим државама региона, који будућност види у европском систему вредности у европским и евроатлантским интеграцијама.

– Насупрот томе је као што видимо још увек врло живахан онај национализам из 90-их година, који је у новим околностима, захваљући новим подстицајима пробуђен и који сад покушава да окрене точак историје унатраг – рекао је он.

На питање може ли то, он је одговорио да мисли да не може.

Извор: Srbijadanas.com