loading...
Регион Свет

НАСТАЛА ПАНИКА У ЕУ! Ова балканска земља је нова Белорусија? Ево о чему се ради!

Посланица Бугарске социјалистичке партије Јелена Јончева верује да се може видети општи тренд у ономе што се дешава у Бугарској и Белорусији.

“Ако говоримо о тенденцијама нас је могуће поредити са Белорусијом, јер као и у Бугарској и у Белорусији је ауторитативан режим. Чланови различитих парламентарних група (у Европском парламенту) су веома критиковали дешавања у Бугарској“, изјавила је Јончева у интервјуу за бугарски 2БТВ“.

Она је додала, да је током заседања Одбора Европског парламента за грађанске слободе, правду и унутрашње послове, на рачун Бугарске изречено много критика. Критике су се пре свега односиле на велики ниво корупције у држави и на владавину премијера Бојка Борисова, преноси Спутњик.

“Овде у Бриселу, јако добро знају, ко је господин Борисов, док његова политичка породица – Европска народна партија, ћути“, изјавила је Јончева.

Члан Европског парламента из партије ГЕРБ Андреј Новаков је изјавио, да је расправа у Европском парламенту о ситуацији у Бугарској, рутина и да су критикама подвргнуте многе државе. “Европски комесари стално учествују у расправама на разне теме у Европском парламенту. Бугарска није прва земља, нити ће бити последња о којој се разговара“, навео је Новаков. Он сматра чудном појаву да Јончева пореди ситуацију у Бугарској и Белорусији.

„Драго ми је да се госпођа Јончева ограничила поређењем са Белорусијом, могла је и даље да крене до Северне Кореје“, изјавио је политичар.

Раније је бивши министар Министарства иностраних послова Бугарске Ивајко Калфин такође изјавио, да се према догађајима у Бугарској и Белорусији може приметити општа тенденција. “У Бугарској и Белорусији је иста тема – неповерење у изборе и владу. И у случају Борисова и у случају Лукашенка видимо исту политичку реакцију, која је на ивици панике“, рекао је Калфин.

Протести против владе Бугарске трају више од два месеца. Као одговор на захтеве демонстраната кабинет премијера Бојка Борисова је предложио да се унесу одређене измене у актуелни Устав. Нацрт новог устава је почетком септембра изнесен на разматрање Народном собрању, процедура ће трајати од два месеца до пет месеци.

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...