Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Можда сте већ прележали корону а да нисте ни свесни! Ево како то можете да сазнате!

Код већине људи коронавирус неће проузроковати велике компликације, а симптоме ове болести је лако помешати с грипом или прехладом. Ипак, постоје знакови распознавања

Желите ли да сазнате јесте ли већ можда преболели Ковид-19?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најсигурнија метода да то сазнате је тестирање на антитела. Но, присуство упорног вируса може се детектовати и пажљивим праћењем симптома.

Наиме, ако вас је прошле зиме мучила каква тежа прехлада приликом које сте остајали без даха или сте изгубили чуло мириса и укуса, можда сте преболели Ковид-19

– Код већине људи коронавирус неће да проузрокује велике компликације, а симптоме ове болести је лако помешати са грипом или прехладом – каже Ameesh A. Adalja из центра Johns Hopkins, пише Marie Claire а преноси портал Моје Вријеме. Ипак постоје неки знакови који упућују управо да сте имали КОВИД-19.

Тешка прехлада

Почетком пандемије мислило се да се коронавирус у САД-у није појавио до марта, но како показују резултати студије са Универзитета у Тексасу, на свака два тестирана на грип појавио се један узорак позитиван на коронавирус.

Како прехлада обично не узрокује кратак дах, озбиљне главобоље и проблеме у пробави, можда је управо то начин како корону разликовати од прехладе.

Губитак чула мириса и укуса

Губитак ових чула јављају се и код грипа, упале синуса или пак јаке прехладе, али оно по чему се разликује у случају заразе коронавирусом је трајање тог поремећаја. Код оболелих од Ковида-19 то може потрајати и неколико месеци.

Опадање косе

То је још један симптом који се повезује с коронавирусом, а глумица Алиса Милано поделила је своје искуство управо с тим проблемом. Стручњаци, међутим, напомињу да опадање косе може бити резултат превеликог стреса под којим се налазимо услед пандемије или неке друге болести.

Остајање без даха

Ово је један од познатијих симптома заразе коронавирусом, а повезује се с упалом плућа коју изазива.

Умор

Студије су показале да 53 посто оболелих од КОВИД-19 и до два месеца од заразе осећају велики умор и исцрпљеност. Научници истражују ради ли се о последици индивидуалног имунолошког одговора или је то начин на који вирус функционише.

Дуготрајан кашаљ

Према студији, 43 посто људи с КОВИД-19 кашљали су од 14 па све до 21 дан након позитивног резултата на тестирању. Ради се углавном о сувом кашљу.

Необични и врло упорни симптоми

Лупање срца или неки други здравствени поремећаји који се не пролазе могу упућивати на корону. Непознаница око коронавируса је много, а ако се не осећате добро и стање се дуго не мења, време је да одете код лекара.

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Моје вријеме