Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово су кључни симптоми короне код деце!

Дијареја и повраћање могу бити кључни симптоми ковида-19 код деце, тврде научници, што би значило да је потребно ажурирање листе званичних симптома.

Званичне листе симптома инфекције корона вирусом код деце тренутно имају три симптома – високу температуру, учестали кашаљ и губитак чула мириса или укуса, што је додато у мају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бројне студије на одраслима утврдиле су бројне друге симптоме који укључују бол у мишићима, умор, конфузију, болове у грудима и стомачне проблеме. Студија Краљевског колеџа у Лондону, поделила је те симптоме код одраслих и шест група, при чему астроинтестинални проблеми чине једну групу.

Сада истраживачи Краљичиног универзитета у Белфасту тврде да су мучнина и стомачне тегобе главни симптоми ковида-19 код деце, пише „Гардијан“.

– У нашој групи дијареја и повраћање били су предиктивнији од, рецимо, кашља или чак поремећаја мириса и укуса. Ако заправо желите да дијагностикујете инфекцију код деце, морате да почнете да тражите дијареју и повраћање, а не само респрираторне симптоме – рекао је један од аутора студије Том Вотерфилд.

Он је нагласио да је проценат позитивних у односу на број тестираних на основу три постојећа симптома око 76 одсто, док би додавањем гастроинтестиналних тегоба на листу симптома вирус био потврђен у 97 одсто случајева.

Студија је спроведена на пролеће и трајала је дуже од три месеца. У њој је учествовало око 900 деце старости до 15 година, од којих ниједно није било у стању које би захтевало хоспитализацију.

Деца су тестирана на антитела, а такође су прикупљени подаци о томе да ли су имала неке од симптома. Ове информације су прикупљене пре откривања резултата теста на антитела, што је било пресудно за валидност студије.

Научници су открили да је 6,9 одсто испитаних развило антитела, односно прележало болест, док је међу њима око 50 одсто развило неке од симптома. У највећем броју случајева радило се о температури (31 одсто), главобољи (18 одсто) и гастроинтестиналним тегобама – дијареја, повраћање и грчеви у стомаку (19 одсто).

Иако је његова студија открила да су дијареја и повраћање јасни симптоми, Вотерфилд је нагласио да су резултати важни и због још једног разлога.

– Ова студија показује родитељима да ће многа деца бити прехлађена током зиме, али да то не значи аутоматски да су позитивна на корону – казао је.

Професор Тим Спектор са Краљевског колеџа у Лондону рекао је да су ови налази базирани на претходно истраживање његовог тима.

– Наши подаци прикупљени од скоро 250.000 деце путем апилкација за проучавање симптома ковида-19, сугерисали су да млађе особе које су позитивне на корона вирус имају или могу да развију широк спектар симптома болести, при чему кашаљ није учестао као код одраслих – рекао је Спектор.

Он је нагласио да су гастроинтестинални проблеми примећени и код одраслих, али да су они учесталији код деце, у поређењу са осталим симптомима.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс