Русија Свет

ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ: Руска вакцина охрабрује!

Фото: Pixabay.com

РУСКИ научници су у међународном медицинском часопису „Лансет“ објавили резултате испитивања вакцине против вируса корона.

Експерти сматрају да подаци охрабрују, али да је потребно да се она испита на већем броју људи, пише амерички портал „Фокс Њуз“.

Тестирање руске вакцине против вируса корона је показало добре резултате: антитела су се појавила код свих добровољаца за три недеље. Резултати су објављени у часописи „Лансет“, у коме су вакцину окарактерисали као безбедну и навели да је пацијенти добро прихватају, наводи портал.

Према речима научника, они су проанализирали две варијанте вакцине, замрзавали их и паковали тако да их је могуће транспортовати у слабо приступачна подручја. Вакцина је направљена коришћењем аденовируса човека.

Прва истраживања су показала, да пацијенти који су примили вакцину имају бољи имунитет, него они који су прележали вирус корона. Велики раст антитела се бележи до 14. дана и даље током целог праћења. Специфичне Т-ћелије ће свој врхунац достићи 28. дана после вакцинације. Управо ове ћелије препознају непријатеља и нападају га.

Научници су приметили неколико контраиндикација од вакцине, као на пример: бол на месту где је вакцина примљена, главобоља и слабост. Међутим, контраиндикације нису биле јаке и немају последице. Следи трећа фаза истраживања, у којој ће учествовати 40.000 добровољаца различитог узраста.

Амерички експерти су у интервјуу за „Фокс Њуз“ изјавили да наведени резултати охрабрују.

„То је нови детаљ у слагалици стварања успешне вакцине против ковид 19. Резултати истраживања су исти као у многим ранијим истраживањима вакцина, они показују да је безбедна и ефикасна у стварању имунитета“, рекао је директор одељења инфективних болести једне болнице у Њујорку.

Према његовом мишљењу ти подаци показују, да ће руска вакцина бити ефикасна у заштити од вируса корона, што даје наду.

Представници Светске здравствене организације су напоменули, да у свету има много кандидата за вакцинацију, али ће вакцина бити коришћена тек када буде доказана њена безбедност и ефективност, наводи портал.

Извор: Новости.рс/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2020.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930